2018. március 19. 15:35   |   Autoblog
címkék:  

Lenyitották a leggyorsabb Lamborghini tetejét

A Nürburgring északi szakaszán leggyorsabbnak bizonyult Lamborghini Huracan Performante modellből elkészítették a Spyder változatot, amely a kupé szédületes menetteljesítményeit a nyitott tetős száguldás élményével kombinálja. Az első példányok nyáron kerülnek az utakra.

A Huracán Performante Spyder közúton és versenypályán is egyformán kiemelkedő teljesítményre képes; ez már a külsején is meglátszik. Építésénél az alumíniumot szénszállal kombinálták, amely számos helyen nyers valójában tűnik fel a karosszérián. S nem akármilyen karbon szövetről van szó, hanem a Lamborghini által szabadalmaztatott ’forged composite’ anyagról, amely bonyolult geometriai formákat is felvehet. A Performante Spyderen ilyet alkalmaztak az első és hátsó spoileren, a motorháztetőn, a hátsó szoknyán és a diffúzoron.

A Spyderen is találhatók aktív aerodinamikai elemek, mint a kupén. Ezek a körülményeknek megfelelően variálják a leszorítóerőt és kanyarban jobban az útra tapasztják az autót. A Spyder a magnetoreologikus adaptív felfüggesztést, a dinamikus kormányzást, továbbá a hátsó differenciálzárral kiegészített Haldexes összkerékhajtást is a kupé modelltől vette át. Vezetési üzemmódokból háromféle áll rendelkezésre.

A Huracan Performante elektrohidraulikusan működtetett vászontetőt kapott, amellyel a kocsi lenyitott állapotában is megőrzi a merevségét. 17 másodperc alatt nyílik le, akár 50 km/órás sebességig. A hátsó ablak külön nyitható.

A Huracan Performante Spyder 5,2 literes V10-es szívómotorja 640 lóerős és 600 Nm nyomatékú, akárcsak a Performante Coupéban. A teljes nyomaték 70%-a, azaz 420 Nm már 1000-es fordulatszámon jelen van. Az 1507 kilogrammos Performante Spyder 3,1 másodperc alatt sprintel százra, 9,3 másodperc alatt eléri a kétszázas tempót és 325 km/órával is képes száguldani. Elképesztő módon is fékez, százas tempóról mindössze 31,5 méter alatt megáll.

A Lamborghini Huracán Performante Spyder nyáron érkezik, alapára 219 585 euró, illetve 308 859 dollár.