2018. április 13. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Ayrton Senna legendás McLarenje

Egy igen különleges Forma-1-egy autót készül elárverezni a Bonhams aukciósház. A szóban forgó, Marlboro versenymatricás négykerekűvel a brazil pilóta 1993-ban meg is nyerte a Monacói Nagydíjat, így nem mindennapi ereklyére tehet szert, aki kellően mélyen a zsebébe nyúl.

Eladó egy különleges példány a MP4/8A kasztnikódú McLaren F1-es versenyautóból, amellyel nem más, mint a néhai Ayrton Senna megnyerte az 1993-as Monte Carlo Nagydíjat – pályafutása során a rekordot jelentő hatodik alkalommal.

Ez a futamgyőzelem egy volt a szezon során megnyert ötből, ráadásul a ’93-as az utolsó éve volt a brit istállóval – halálának évében, az 1994-es szezonban ugyanis a Williams istállóhoz csatlakozott.

Az MP4/8 meghajtásáról a Ford-Cosworth V8-as benzinmotorja gondoskodott, amely nem épp a paddock legerősebb konstrukciójának hírében állt, ám így is kellemes meglepetéseket okozott a kanyarokkal tűzdelt pályákon – bár talán inkább a kasztninak köszönhetően. ’94-re azonban nem csak Sennától, hanem a Cosworth egységektől is megvált a csapat és a Peugeot V10-eseit használta, amely végül rossz döntésnek bizonyult, így egy évvel később már a Mercedes-szel kötött házasságnak örülhettek a wokingiak.

Az MP4/8A így egy komoly fejezet marad a cég történelmében, amely a soron következő Bonhams árverésen is meglátszódhat: bár nehéz megmondani, mennyiért találhat új gazdájára, az előzetes becslések szerint ötmillió euró (másfélmilliárd forint) alatt esélytelen beszállni a versengésbe.

Az eddigi árverési rekordot egyébként egy 1954-es Mercedes-Benz W196 tartja, melyet 2013-ban Goodwoodban adtak el potom 30 millió dollárért, míg az F1-es autók között Michael Schumacher Ferrari F2001-es modellje tartja a csúcsot a maga 7,5 millió dolláros árcédulájával, ám ez hamarosan a múlté lehet, ha Senna McLarenjét legalább 6,1 millió euróért viszik el.