/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megérkezett az új Peugeot 208

2012. május 03. 16:38   |   Autoblog
címkék:  

Már kapható hazánkban is a 207-es modellt nyugdíjazó 208-as, amely a Peugeot történetének egyik legmerészebb generációváltása volt. A 208-as a trendekkel ellentétben kisebb méretű és jelentősen könnyebb elődjénél, belül azonban tágasabb, műszerfala pedig teljesen új koncepció szerint épült meg. Az 1 literes, háromhengeres benzinmotorral felszerelt 3-ajtós alapmodell ára 2 950 000 forint.

Szlovákiában vezettük a Peugeot vadonatúj kisautóját, amely minden tekintetben hatalmas előrelépést jelent az elődhöz képest, és a kategória egyik legígéretesebb modellje. Minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy megismételje a 206-os sikereit. A Peugeot öt- és háromajtós kivitelben vezeti be a piacra az autót, amelyek önálló karakterek. A szakemberek sokat túlórázhattak a tervezőasztalnál, ugyanis mindkét autót gyönyörű, előkelő, és aprólékosan kidolgozott forma jellemzi. A sportos háromajtós különösen elnyerte a tetszésemet.

Az autó eleje a márka új, karizmatikus arcvonásait mutatja. Macskaszerű jellege modernebb, gazdagabb és kifinomultabb lett, különösképp a (változattól függő) fénydiódás nappali világítás jóvoltából, amely éjjel-nappal kiemeli a fényszórót. Hasonló gondot fordítottak a többi részre, például a ködlámpák környezetére is. Szerencsére a fényszórók már nem olyan hatalmasak, mint korábban, s a „harcsaszáj" hűtőmaszkot is egy visszafogottabb, lebegő hatást keltő darab váltotta fel. A 208-as egyedi, szembetűnő jellemvonása a hűtőmaszk felső részébe munkált „Peugeot" felirattól kiinduló gerincvonal, ami végighúzódik a géptetőn, megjelenik a szélvédő fölött, nyomot hagy a tető közepén, és mozgalmassá teszi a fart. Hátul sem fogyott el a lendület, a bumeráng alakú, karmokat formázó high-tech lámpák igazán jól mutatnak.

Az oldalak egészen más jelleget adnak a három- és az ötajtós kivitelnek. Az utóbbiak ajtóit egy „ideg" keresztezi, amely a hátsó lámpáktól vezet előre. A csúcsmodellek üvegezése teljesen krómkeretű. A háromajtós profilja sokkal szoborszerűbb és mélyebb, hasonlít az SR1 koncepcióautóéra. A hátsó oldalablak pedig egy legendás Peugeot-ra, a 205-re emlékeztet. Személyes kedvencem az alsó ablakvonalon végigfutó krómcsík, amely a hátsó oldalablak közepén nyélformában végződik. Bravó Peugeot!

A 208 rövidebb (-7 cm, 3965 mm), keskenyebb (-2 cm, 1739 mm) és alacsonyabb (-1 cm, 1460 mm) a 207-nél, ugyanakkor a tengelytávja azonos méretű (2538 mm). Az új modell mégis érezhetően tágasabb. Ügyesebb helykihasználással és például vékonyabb első üléstámlákkal elérték, hogy a hátsó sorban 5 centiméterrel nagyobb legyen a lábtér. A jobb egyben is bővebb lett a térdhely, a műszerfalat ugyanis kimélyítették. A csomagtartó térfogata 285 liter, előrehajtott hátsó ülésekkel pedig 1076 liter. A 208-ban hosszában elegendő hely van négy felnőttnek, oldalirányban azonban az autó feltűnően szűk. Nem kell erőteljes testfelépítés például ahhoz, hogy a comb a váltókarnak ütközzön. Az ülés alapvetően kényelmes, az ülőlap hosszú, ám széltében néhányan már kicsinek fogják találni. Elmondható, hogy nem nagy (széles) emberekre tervezték az autót, s a kategóriában akad ennél nagyvonalúbb utastér.

Anyag- és összeszerelési minőség terén azonban aligha akad párja az autónak a kategóriában. Persze magas felszereltségű autókban ültünk, ahol még a műszerfalra is kiterjedt a bőrözés, de valóban lenyűgöző a kivitelezés. Mindenütt megnyilvánul a minőségi hatás, a részletek iránti odaadó figyelem. A gondosan kidolgozott dekorációk a belső kiviteltől és a felszereltségi szinttől függően elérhetők. Fekete lakkozás a műszerfalon, különféle fekete/kék árnyalatú díszítőelemek vagy sötét krómozás az ajtók keresztlécén: sokféle lehetőség a személyre szabáshoz.

A 208 forradalminak is nevezhető újítása azonban a strukturálisan újragondolt műszerek és kezelőszervek. A főműszereket a műszerfal tetején, a kormánykerék fölött, a sofőr látóterében helyezték el, ami radikálisan új elképzelést valósít meg. A kormánykerék elképesztően kicsi, mindössze 35 centiméteres, a fogása szenzációsan jó és hozzájárul a gokartos érzetű irányíthatósághoz. S nem igaz, hogy a kormány kitakarja az órákat; optimális helyzetbe állítva a volánt, a felső karima csupán a digitális kijelző alá helyezett három funkciógombot takarja ki, a lényeg jól látható marad.

A 208 vásárlóinak többsége – a második felszereltségi szinttől felfelé, azaz a modellmix kb. 80 százalékában – kap nagy, hétcolos, színes érintőképernyőt, nagy felbontással (800 x 480). Erről vezérelhető a rádió, a Bluetooth kihangosító és a zenelejátszás USB-ről. A rádió kezelése az érintőképernyőről leegyszerűsíti az "ember-gép" interfészt: sokkal kevesebb a gomb és letisztult, modern a design. Csakhogy a kezeléséhez oda kell nyúlni, ami menet közben nem feltétlenül biztonságos.

 

A Peugeot 208 legfontosabb ütőkártyája az alacsony súlya, amely javította a fogyasztását, a passzív biztonságát és a dinamikáját. Átlagosan 110 kilogrammal könnyebb a 207-nél, sőt a változatlan teljesítményű, belépőszintű benzinmotor esetében 173 kg a nyereség! A 208 súlya 975 kilótól indul (1.0 VTi 68 LE), de a 115 lovas e-HDi motorral szerelt csúcsváltozat sem nyom többet 1090 kilónál! A következetes fogyókúra meghozta a hatását. A részecskeszűrős HDi dízelek, illetve a VTi és THP benzinmotorok hatékonysága, valamint az új generációs háromhengeres benzinesek megjelenése is hozzájárult ahhoz, hogy a 208 sorozat átlagos CO2 emissziója 34 g/km-rel csökkent a 207 első változatához képest, sőt a belépőszintű benzinmotor esetében 46 gramm a különbség.

A 208 háromféle dízelmotorral és ötféle benzinmotorral rendelhető, s várhatóan itt Magyarországon az utóbbiak lesznek a népszerűbbek. A dízelválasztékot az 1,4 literes, 68 lóerős HDi, valamint az 1,6 literes HDi 92 és 115 lovas kivitele alkotja. A 160 Nm nyomatékú 1,4-es motor 5-fokozatú kézi váltóval 98, míg a Stop & Start rendszerrel és 5-fokozatú robotváltóval felszerelt e-HDi verzióban 87 gramm széndioxidot bocsájt ki kilométerenként. Utóbbi szabványos fogyasztása 3,4 l/100 km. A nagyobbik HDi erőforrás 92 és 115 lovas verzióban érhető el, 230, illetve 270/285 Nm-es nyomatékkal és Stop & Start rendszerrel. A gyengébbik e-HDi hajtómű 6-fokozatú robotváltóval is megrendelhető.

Mi először a 115 lovas csúcsdízelt próbáltuk ki, ami a körülbelül 55 kilométeres Pozsony-Trnava távot 4,7 literes átlagfogyasztással abszolválta. A 270, túltöltéssel 285 Nm nyomatékú motor feltűnően jól vitte a kis karosszériát, mintha legalább 140 lóerő feszítené. (A gyári gyorsulási adat 9,7 mp százra). Kifejezetten élményszámba ment az előzés a dízel Peugeot-tal. A hatgangos kézi váltót is megkedveltem. Itt meg kell jegyezzem, hogy ilyen hosszú áttételekkel talán eddig még nem találkoztam. Ötödikben, 90 km/órás sebességnél mindössze 2000-et fordult a főtengely.   

Aki benzinmotorral szeretné megvásárolni az új Peugeot-ját, még szélesebb palettáról válogathat. Kétféle új fejlesztésű háromhengeres, egy 1,4-es és egy 1,6-os szívó négyhengeres, valamint egy 1,6 literes, szintén négyhengeres turbómotor közül választhat. A hengerenként négy szelepes, kétoldali folyamatosan változó vezérléssel és hengerenkénti szívócső-befecskendezéssel ellátott új háromhengeres 1.0 VTi és 1.2 VTi motorok  teljesítménye 68 és 82 LE, nyomatékuk 95 Nm 3000/percnél, illetve 118 Nm 2750-nél. Már ezekkel sem lassú a 208-as, kis tömege miatt 14, illetve 12,2 másodperc alatt van százon.

A visszaúton tesztelt 95 lovas 1.4 VTi pedig már egyenesen sportos menetteljesítményekkel ruházza fel az autót (0-100 km/h 10,5 mp). A kis francia elérhető továbbá 120 lovas 1.6 VTi és 156 lóerős 1.6 THP erőforrással is. Az utóbbi 215 km/órás végsebességével és 7,3-as gyorsulásával nagyon izgalmasnak ígérkezik. Aztán pedig jön a GTi.

A Peugeot 208 hazánkban háromféle felszereltséggel vásárolható meg (Access, Active, Allure). Háromajtós karosszériával az árak 2 950 000 forinttól indulnak, az ötajtós kasztni felára 140 ezer forint. Az új 1.2 VTi-hez 3,1 millió, az 1.4 HDi kivitelhez 3 450 000 forintért juthatunk hozzá, míg a 95 lovas 1,4 VTi-ért minimum 3,6 millió forintot kell fizetni. A 92 lovas 1,6 e-HDi változat belépőára 4 020 000 forint. Az 1,6 VTi-ért 4,3 millió, míg a 156 lovas 1,6 THP-ért 4 590 000 forintot kell leszurkolni. A legdrágább változat a 115 lóerős 1,6 e-HDi, amiért 4,77 millió forintot kérnek (3-ajtós).


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!