/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Melyikük gyorsabb – BMW M4 vagy i8?

2015. január 04. 16:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A német Auto Bild összeeresztette a bajorok két új sportgépét, az M4-et az i8-cal egy gyorsulási verseny erejéig. Papíron az M4 a gyorsabb, de mit mutat a valóság?

A BMW M divíziója mindig is a legkiélezettebb sportgépeket engedte az utakra, bármelyik kort nézzük. Azonban az elektromos autók hatalmas fejlődésükkel egyre nagyobb szeletet igyekeznek kihasítani az élménydús és tempós autózás tortájából egyre kisebb kompromisszumok árán – elég csak a Teslára gondolnunk.

Így a bajorok is kénytelenek voltak előállni valami olyannal, amit nem csak elemes IKEA bútornak csúfolnak – mint a városi cirkáló i3-assal tette a Tesla vezetője – hanem bizony a nagyágyúkkal is felveszi a versenyt.

Így megszületett a közel 41 millió forintért itthon is hazavihető szuperhibrid i8-as a maga 1.5 literes háromhengeres aggregátja mellé csapott elektromotorral. A benzines egység 231 lóerőt képes előállítani, míg a villanymotor további 131-et generál, így az összteljesítmény 362 lóerő, amihez 570 Nm társul. Ez papíron 4,4 másodperces százas sprintet jelent 250 km/órás végsebesség mellett.

A ring másik sarkában viszont ott a nagy múltra visszatekintő M4 (eddigi M3), amelyben egy 3.0 literes sorhatos turbómotor dübörög 431 paripával és 550 Nm-es csúcsnyomatékkal. A versenyre bocsátott példányba az elvileg két tizeddel lassabb gyorsulást (4,3 másodperc) eredményező hatfokozatú kézi váltómű került, amivel még mindig gyorsabb kell, hogy legyen hibrid ellenfelénél a középkategóriás sportoló.

Mielőtt lelőnénk a poént, jöjjön a videó:

Amint a filmen is látszik, az i8 egész könnyedén, a rajttól kezdve veri az M4-est, aminek egyszerű magyarázata van. A villanymotor maximális forgatónyomatéka már az induláskor rendelkezésre áll, ráadásul mind a négy keréken oszlik el a teljesítmény, így nincs kipörgés szemben az M4 vezető képességeire bízott rendszerével, ahol az első pillanatok a túlhajtott hátsó kerekek kordában tartásáról szólnak. Emellett az i8 közel száz kilóval könnyebb, valamint csupán 2,1 litert kér százon, míg az M4 a gyártó szerint ugyanarra a vegyes ciklusra 8,8-at, viszont közel kétszer annyit kérnek érte (M4: 21,88 millió, i8: 40,8 millió forint).

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/