/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elkészült a világ leggyorsabb villanyautója

2016. február 23. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

A zseniális mérnök és autótervező, Mate Rimac elkészült villanyhajtású szupersportautójával, amelyet először az idei Genfi Autószalonon láthat a közönség. A Concept One-t négy darab villanymotor hajtja, 14,2 másodperc alatt gyorsul fel 300 km/órára, végsebessége pedig 355 km/óra. Nem lesz tömegtermék, mindössze 8 darabot készítenek belőle.

A Rimac Concept One öt év alatt nem sokat változott: fényszóróit LED-esre cserélték, nagyobb légbeömlőket és diffúzort tettek rá, kamerák helyett hagyományos tükröket szereltek rá és lecserélték a kerekeit. A beltérből eltűntek a kamerák képét közvetítő monitorok, új középkonzol került be érintőképernyős infotainment rendszerrel és egyes funkciók már mart alumínium gombokkal vezérelhetők.

Az autó lelke, az elektromos hajtáslánc azonban változatlanul került át a sorozatgyártású változatba. Négy darab saját fejlesztésű, 97 százalékos hatékonyságú, olajhűtéses, állandó mágneses szinkronmotor mozgatja a járművet, együttes teljesítményük 1088 lóerő, nyomatékuk pedig 1600 newtonméter nulla fordulatszámtól. Különlegesség, hogy a kerékagy motorokhoz egy-egy váltómű csatlakozik; az elülsőkhöz két darab egyfokozatú, míg a hátsókhoz két darab kétfokozatú, duplakuplungos szerkezet. A villanymotorokat egy 82 kWh kapacitású akkumulátor látja el energiával.

A kerekekre mindig az optimális mennyiségű hajtónyomaték jut, ami a nyomatékvektor szabályozó rendszer érdeme. Ez a rendszer látja el az ABS, kipörgésgátló és menetstabilizáló funkciókat is, emellett irányítja a 400 kW teljesítményű regeneratív fékrendszert, amely 0,6 g-vel képes lassítani a kocsit a karbon-kerámia fékrendszer használata nélkül.

A 4187 mm hosszú, 1842 mm széles és 1070 mm magas Rimac Concept One 1850 kilogrammot nyom, ám bődületes ereje miatt hihetetlenül gyors. Csupán maréknyi szuperautó képes lépést tartani vele. 2,6 másodperc alatt szökik fel százra, 6,2 másodperc alatt eléri a 200 km/órát, 14,2 másodperc alatt 300 km/órára gyorsít, a végsebessége pedig 355 km/óra. Emellett 1,4 g-s oldalgyorsulásra képes és 31,5 méter alatt képes 100 km/óráról állóra fékezni.

Mate Rimac forradalmian új technológiákat dolgozott ki autójához, elmondása szerint a 21. század sportautóját szerette volna megalkotni. Aki szeretne magának egyet, résen kell lennie, ugyanis a Concept One-ból összesen 8 darabot szándékoznak építeni. A villanyhajtású szupergép árát 800 ezer euró körül lőtték be, ami még mindig csak a fele egy Bugatti Veyronnak.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/