/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Globális hidrogén tanács alakult

2017. január 31. 15:15   |   Autoblog
címkék:  

A Toyota mellett 12 vezető globális ipari szereplő dolgozik a hidrogén, mint energiaforrás mind szélesebb körű elterjesztésén, ami segíthet a klímaváltozási célkitűzések megvalósításában.

cp_hydrogen_councilTizenhárom piacvezető energetikai, közlekedési és ipari vállalat közös kezdeményezésével született meg az a szervezet, amely a hidrogénnel kapcsolatos közös és hosszú távú célkitűzésekkel kívánja elősegíteni a energetikai szektor átalakulását. Az első ilyen jellegű globális kezdeményezésként megalapított “Hidrogén Tanács” arra törekszik, hogy a hidrogén kulcsfontosságú új energiaforrássá válhasson.

A hidrogén sokoldalú energiahordozó, amelynek előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy alkalmazása a felhasználás helyén nem jár CO₂-kibocsátással, így fontos szerepet játszhat abban, hogy az emberiség átálljon egy tiszta, szénmentes energiaforrásra. Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a hidrogénnel kapcsolatos technológiák és termékek területén, amelyek már el is kezdtek megjelenni a piacon. A Tanács együttműködést és szakértői segítséget kínál a legfontosabb döntéshozóknak, vagyis a politikusoknak, a nagyvállalatoknak, a hidrogén-iparág szereplőinek, a nemzetközi szervezeteknek és a civil kezdeményezéseknek.

A Hidrogén Tanács tagjai már a szervezet megalakulásakor megfogalmazták, hogy tovább kívánják növelni a hidrogén- és az üzemanyagcella-technológia fejlesztését és elterjesztését szolgáló befektetéseiket. E befektetések összege már jelenleg is évi 1,4 milliárd euró. Ennek növelésével lehetővé válik, hogy az érintettek hatékonyabban népszerűsítsék a hidrogént, mint a jövő energiaforrását. Az első alkalommal Davosban összeülő Hidrogén Tanácsnak jelenleg 13 tagja van; ezek az emberek olyan ipari és energetikai nagyvállalatok vezetői, amelyek azt az ambiciózus célt tűzték ki maguk elé, hogy tartani kell a 2015-ös Párizsi Egyezményben megjelölt 2 Celsius fokos felmelegedési határt.

A Tanácsban a következő nemzetközi cégek képviseltetik magukat: az Air Liquide, az Alstom, az Anglo American, a BMW GROUP, a Daimler, az ENGIE, a Honda, a Hyundai Motor, a Kawasaki, a Royal Dutch Shell, a The Linde Group, a Total és a Toyota. A Tanácsot két társelnök irányítja, akiket más-más földrészről és ipari szektorból jelölnek ki; a vezetőség jelenleg az Air Liquide és a Toyota képviselőiből áll.

“A 2015-ös Párizsi Egyezmény fontos lépést jelent klímaváltozás elleni küzdelemben, de a sikerhez az is kell, hogy az üzleti szereplők is megtegyék, ami tőlük telik. A Hidrogén Tanács összefogja világ néhány vezető ipari, autógyártó és energetikai nagyvállalatát, amelyek meggyőződése, hogy a hidrogén értékes eszköz lehet az energetika, a közlekedés, az ipari és a lakossági szektorok átformálásában, ehhez pedig új stratégiákra és határozott támogatásra lesz szükség. Ezt mi magunk nem tudjuk véghez vinni; fontos lesz tehát, hogy a kormányzatok is szorgalmazzák a hidrogén felhasználását városaikban – például azzal, hogy befektetésekkel ösztönzik a kiterjedt töltőhálózatok kiépítését. Éppen ezért arra kérjük a világ vezetőit: kövessenek el mindent azért, hogy hidrogén segítségével megvalósíthassuk közös klímavédelmi céljainkat, és hogy újabb lépést tehessünk a hidrogén-alapú ökoszisztéma megvalósítása felé.” – fogalmaz Benoît Potier, az Air Liquide vezérigazgatója.

A Hidrogén Tanács vezető szerepet vállal abban, hogy a világ megismerhesse a hidrogén-alapú technológiákat és azok előnyeit. Szervezetünk együttműködésre törekszik majd a kormányzatokkal, az iparral és – ami a legfontosabb – az emberekkel. A Toyota mindig is vezető szerepet játszott a környezetvédelem és a műszaki fejlődés területén; jó példa erre a nemrégiben bemutatott üzemanyagcellás járművünk. Ugyanakkor jól tudjuk, hogy a hidrogén nemcsak a közlekedés, hanem számos iparág és az egész értéklánc tekintetében fontos lehet az alacsony széndioxid-kibocsátású társadalom kialakulásában. A Hidrogén Tanács ezt az átalakulást szeretné elősegíteni.” – teszi hozzá Takeshi Uchiyamada, a Toyota elnöke.

A Hidrogén Tanács irányításával készült el a Hogyan segíthet a hidrogén az energetika átalakításában? című tanulmány, amely részletesen bemutatja a hidrogénben rejlő lehetőségeket, összefoglalva a Tanács elképzeléseit e témáról, és kifejtve, mit kellene megtenniük a politikai döntéshozóknak azért, hogy e lehetőségeket teljes mértékben feltárhassák, és a hidrogént az energetika átalakításának hasznos eszközévé tehessék.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/