/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (2) |
| Több

Üzemanyag szennyvízből

2017. március 31. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A szennyvizet környezettudatos módon üzemanyaggá kell alakítani. Ez a válasz a környezetünkkel szemben jelentkező két kihívásra, vagyis: hogyan lehet újrahasznosítani az egyre szűkösebb forrást, a vizet, és hogyan lehet alternatív energiaforrásokat találni. Az Aqualia és a SEAT új bioüzemanyagot fejlesztett ki, amely a benzines gépjárművekkel összehasonlítva 80%-kal csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

a_szennyviztol_a_kornyezettudatos_uzemanyagig-large

Hogyan lehet a szennyvizet biometánná alakítani? A kezelőüzemekben, a tartályokban fizikai szűrési folyamattal elválasztják a vizet a szennyeződésektől, amit egy fermentációs kezelési folyamatot követően gázzá alakítanak át. A tisztítási és dúsítási folyamat után a biogázt üzemanyagként lehet hasznosítani.

A földgömböt évente 100-szor lehetne körbeutazni: egy gépkocsi közel ötmillió kilométert tud megtenni egy 50 000-es lakosú város által elhasznált vízből egy közepes méretű tisztítóüzemben egy évben kinyert bioüzemanyaggal. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy 100 alkalommal tudná megkerülni a földgömböt, vagy hatszor tehetné meg az utat a Holdig oda-vissza.

Minden évben 4000 hektoköbméter szennyvizet kezelnek Spanyolországban. Ez nagyságrendileg 1,5 millió olimpiai méretű úszómedence űrtartalmának felel meg. Egy közepes méretű üzem naponta 10 000 köbméter szennyvizet képes kezelni és 1000 köbméter biometánt képes termelni, ami több, mint 150 gépkocsi számára elegendő naponta 100 kilométer megtételéhez.

Ezzel a megújítható bioüzemanyaggal a CNG-üzemű autókat is meg lehet hajtani, ennél fogva a kibocsátások 80 %-kal csökkenthetők a benzines gépkocsikkal összehasonlítva, amikor az üzemanyag termelésről és a gépkocsi fogyasztásáról van szó.

Mindezen túl az olyan földgázhajtású típusok, mint a SEAT León TGI, a SEAT León ST TGI, a SEAT León ST és a SEAT Mii Ecofuel nem estek forgalomkorlátozás alá a közelmúltban néhány európai nagyvárosban – mint Madridban és Párizsban – bevezetett korlátozások idején.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Bartha István
2017-04-02 - 10:43

Röhej!
A spanyolok ismét feltalálák a spanyolviaszt?
Magyarországom a ’80-as évek óta hasznosítják a szennyvíziszapot pl. biogáz előállítására. A biogáz üzemanyagként történő felhasználása sem újkeletű találmány…
Szóljanak a hírek a valódi újdonságokról!

Dr.Walek Gabriella
2017-04-02 - 17:49

Nem kell olyan távolra menni, a zalaegerszegi szennyvíztelepen a biogáz tisztító üzem mellett biometán töltőállomás is van (ez a biometán földgáz tisztaságú üzemanyagként szolgál). Jó lenne, ha minél több szennyvíztelepen ilyen megoldásban is gondolkodnának nálunk is.


*/