/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A személyre hangolt autóké a jövő?

2014. július 15. 14:00   |   Autoblog
címkék:  

A Ford és az Intel közös kutatási projektje az utastérben elhelyezett kamera újszerű alkalmazásával és az autó érzékelőitől származó adatok segítségével új szintre emeli az autó által nyújtott szolgáltatásokat: a Mobil Utastéri Képalkotás, vagy más néven Mobii projekt egy arcfelismerő szoftver használatával megbízható és személyre szabott utazási élményt kínál. Egy mobiltelefonos alkalmazás révén a vezető a távolból is rácsatlakozhat az autó rendszerére, s így ellenőrizheti, hogy az utastérben felejtett-e valamit, vagy éppen engedélyezheti illetve letilthatja, hogy más autósok is vezessék a járművet.

Azáltal, hogy az autók is az internet szerves részévé váltak, megnyílt a lehetőség arra, hogy a Ford és az Intel kutatásokba kezdjen annak feltárására, milyen új lehetőségeket kínál, ha egy okostelefonnal már a távolból is csatlakozni lehet a járműhöz, vagy ha az autó egy arcfelismerő szoftver segítségével képes azonosítani tulajdonosát. A két vállalat közös projektjének neve Mobil Utastéri Képalkotás, vagy más néven Mobii projekt: a kutatások annak feltárására irányulnak, hogyan integrálhatók az utastéri kamerák a már létező érzékelő-technológiával és az autón kívül/belül generált adatok sokaságával egy újszerű vezetési élmény kialakítása érdekében. A Mobii projektben az Intel néprajzkutatói, antropológusai és mérnökei a Ford kutatómérnökeivel együtt azon dolgoztak, hogy az érzékelő számítástechnika bevonásával kényelmesebb és ösztönösebben használható autós szolgáltatásokat alkossanak.

A Ford jelenleg a vezetősegítő rendszerekhez (például a sávtartó asszisztenshez vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerhez) használ külső kamerákat. A Mobii kutatásai azonban az utastéri kamerák használatát vizsgálják – például a járművezető azonosítása céljából. Az arcfelismerő szoftver fokozza a biztonságot és a vagyonvédelmet, ráadásul a különböző vezetők azonosításával az autó automatikusan az egyes személyek saját beállításaihoz igazíthatja a rendszerek működését.

 

Amikor valaki beül a volán mögé, a Mobii projekt kamerája és arcfelismerő szoftvere azonosítja őt. Ezt követően a rendszer már kifejezetten a személyére szabva működik, vagyis az adott vezető naptárát, zenéit vagy híváslistáját kínálja fel. Ha a Mobii rendszere nem ismeri fel a vezetőt, akkor fotót küld róla az autó elsődleges tulajdonosának okostelefonjára, aki eldöntheti, hogy engedélyezi vagy megtiltja az illető számára az autó vezetését – sőt azt is meghatározhatja, hogy az adott személy mit és hogyan használhat az autóban. Ha például a vezető a jármű tulajdonosának gyermeke, azonnal automatikus korlátozások állíthatók be a biztonsági öv használatával, a sebességhatárokkal, a hifi hangerejével vagy éppen a mobiltelefon használatával kapcsolatban. A gesztusfelismerő szoftver további lehetőségeket kínál az autó rendszereinek ösztönös használatára. A vezető a természetes gesztusok és egyszerű hangutasítások segítségével sokkal könnyebben állíthatja például a kabin hőmérsékletét, vagy nyithatja-zárhatja a napfénytetőt.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/