/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Alex Zanardi a BMW új márkanagykövete

2014. május 13. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

Páratlan sportolói pályafutása és példaértékű elkötelezettsége elismeréséül márkanagykövetnek nevezte ki a színeiben versenyző legendás olasz pilótát a BMW. Alessandro Zanardi, akire immáron több esztendeje büszke családtagjaként tekint nemcsak a BMW Motorsport, de az egész cég, a jövőben így már nem csupán a versenypályán képviseli a márkát, de azon kívül is. A 47 éves pilóta számtalan rajongója példaképe, aki azután, hogy 2001-ben egy súlyos balesetben mindkét lábát elvesztette, töretlen lendülettel tért vissza a versenysportba, ahol egy trófeákkal tarkított, elképesztő új karriert épített fel.

Mindössze két évvel szörnyű versenybalesete után Alex Zanardi speciálisan átalakított BMW versenyautók volánja mögött tért vissza a versenysportba, majd a ROAL Motorsport pilótájaként négy WTCC-futamon intették le győztesként. Az olasz versenyző 2005 és 2009 között több mint száz futamon állt rajthoz a túraautó-világbajnokságban. Utolsó szezonja alatt Zanardi kézihajtású kerékpárosként elindította második karrierjét is, amelyben élete egyik legnagyobb álmát váltotta valóra, amikor 2012-ben részt vett a londoni paralimpián. A bolognai versenyző hatalmas diadalt aratott a világjátékokon, ahol két arany- és egy ezüstérmet akasztottak a nyakába. Végül 2014-ben ünnepelte hivatalos visszatérését az autóversenyzés élvonalába: Alex Zanardi a ROAL Motorsport csapat tagjaként, a BMW színeiben, egy speciálisan átalakított BMW Z4 GT3 volánja mögött versenyez a Blancpain GT Sprint sorozatban.

A 47 éves versenyző márkanagykövetként a BMW számos rendezvényén személyesen képviseli majd a márkát, illetve a BMW munkatársainak és vezetőségének szervezett belső eseményeken is részt vesz majd a jövőben.

Alex Zanardi a hétvégén ismét versenyautóba ül a Blancpain GT Sprint sorozat következő versenyén, aminek a nagy-britanniai Kent megyében található Brands Hatch aszfaltcsík ad otthont. A szigetország ezen megyéje különösen kedves az olasz pilóta szívének, hiszen a 2012-es paralimpiai játékokon itt szerezte meg két arany- és egy ezüstérmét.

Alex Zanardi, a fenomén és a példakép

Alex Zanardi egészen különleges ember. Amikor mindenki azt hinné, hogy a maximumot is elérte a kitűzött cél szerint, nemes egyszerűséggel újabb kihívás után néz, amit kivételes lelkesedésével újfent túlteljesít. Amióta 2001-ben Németországban, a lausitzi Eurospeedway versenypályán történt balesetben elvesztette mindkét lábát, Zanardi számos sorstársának új reményt adott. „Az a célom, hogy bebizonyítsam, a mozgássérült emberek előtt sincsenek leküzdhetetlen akadályok” – fogalmazott tömören a kétszeres ChampCar bajnok és a korábbi Formula-1 versenyző.

Szörnyűséges versenybalesete után kevesen hittek benne, hogy az olasz pilóta valaha is újra versenyautóba ül, sziklaszilárd eltökéltségének és óriási életenergiájának köszönhetően azonban Zanardi megtalálta a versenysportba visszavezető utat. Két esztendővel azután, hogy mindkét lábát elvesztette, 2003-ban az egész motorsport tátott szájjal nézte, amikor az európai túraautó-bajnokság záró futamán, Monzában egy speciálisan átalakított BMW 320i versenyautóval rajthoz állt. A hazai közönség éljenzése meghozta Zanardi „étvágyát”, és a következő évben már egy teljes szezont végigversenyzett az európai túraautó-bajnokságban, amit 2005 és 2009 között a túraautó-világbajnokság követett a ROAL Motorsport versenyzőjeként.

A versenyzés öröme azonban nem elégítette ki maradéktalanul a bolognai pilótát, aki szíve mélyén futamgyőzelmekre vágyott. És Zanardi megcsinálta! 2005. augusztus 28-án, a németországi Oschersleben versenypályáján Alex Zanardi lett az első ember a versenysport történetében, aki mozgássérültként világbajnoki futamon győzelmet aratott. A szenzációs győzelmet egy évvel később egy újabb követte Isztambulban, majd 2008-ban, a WTCC Brno-i futamán, miután megszerezte WTCC-pályafutása első pole pozícióját, rajt-cél győzelmét követően ismét a dobogó legfelső fokán ünnepelték a legendás pilótát. Alex Zanardi 2009-ben újfent diadalmaskodott Brno-ban, ezzel megszerezve negyedik futamgyőzelmét a túraautó-világbajnokságban.

A 47 esztendős pilóta a Formula-1 történelmében is maradandót alkotott. Amikor 2006. november 25-én, a „száguldó cirkusz” valenciai futamán Alex Zanardi a BMW Sauber F1 csapat versenyautójával körözött a pályán, a rajongók, a média és a motorsport képviselői egy emberként döbbentek rá, hogy versenytörténelmi pillanat részesei: Zanardi lett az első mozgássérült ember a versenysport történetében, aki Formula-1-es versenyautót vezetett. Ezután már senki sem lepődött meg azon, hogy az olasz pilóta körről körre egyre jobb időt autózott a spanyol aszfaltcsíkon.

Óriási ambíciója igazi példaképpé emeli Zanardit, akinek története túlmutat az autóversenyzés világán. Kézihajtású kerékpárosként felépített egy második karriert és a sportág egyik ünnepelt sztárja lett, mi több, a világ egyik legjobb és legsikeresebb sportolója. Eddigi legelőkelőbb helyezéseit a 2012-es paralimpián szerezte, ahonnan két arany- és egy ezüstéremmel tért haza. London után 2013 szeptemberében is Zanardi lett a sportág legjobbja: a Kanadában megrendezett világbajnokságon a kézihajtású kerékpárosok világbajnokává koronázták. Jövő augusztusban, az egyesült államokbeli Greenville-ben Alex azt tervezi, megvédi címét.

A BMW Motorsport egy különleges DTM-teszttel jutalmazta az olasz pilótát a londoni „aranyeső” után. 2012. november 8-án Zanardi egy arany fényezésű BMW M3 DTM versenyautóval gurulhatott ki a Nürburgringre, ahol a legendás pilóta egyhamar verseny üzemmódba kapcsolt: a harminckét kör mindegyikében egyre jobb és jobb köridőket autózott.

Alex Zanardi 2014-ben tért vissza a BMW versenyzőjeként a versenysport élvonalába, ahol a ROAL Motorsport színeiben versenyez a Blancpain GT Sprint sorozatban, vágyai pedig mit sem változtak.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/