/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Csődöt mondott a sportkipufogó? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva |
| Több

Csődöt mondott a sportkipufogó?

2019. július 30. 14:38   |   Autoblog
címkék:  

A hanggenerátorral igazi bestia lesz az autóból!

Az autó tuningolása itthon még mindig sok embernél egyet jelent bizonyos optikai elemek cseréjével. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a gyári felnik és gumik módosítása mellett az autótulajdonosok típustól függően legfeljebb a kipufogóhoz és a lámpákhoz nyúlnak hozzá, de gyakori a különféle matricák felhelyezése, az ablaküvegek sötétítése, illetve természetesen a kocsin belüli fejlesztések is jellemzőek.

Az igazi tuning azonban az autó minden elemét érinti! Bár a határokat itt is meg kell húzni – már amennyiben a forgalomban akarjuk használni a járművet –, ellenben aki mélyebben beleássa magát a témába, az kis túlzással bármit módosíthat a gyári felszereltséghez mérten. A fékeket, a felfüggesztést, a légszűrőket, a pedálokat, az autó teljesítményét, hovatovább akár még a gépjármű hangját is!

Maserati hangot az Opelnek

Amennyiben korábban egy autó hangját szerettük volna sportosabbá tenni, az egyetlen hatásos – bár elég korlátozott – megoldás az volt, ha valamilyen műbizonylattal ellátott sportdobot tettünk fel a gyári kipufogó helyére. Bár az összhatás a látvány tekintetében is jelentősen javult, aki azonban igazi bestiát szeretett volna varázsolni a kocsijából, az nagyon gyakran csalódott. Különösen igaz volt ez a nagy teljesítményű dízelautókra, melyekbe hiába zártak a gyártók több száz lóerőt, a sportos tempókhoz a gyári kipufogórendszerrel nem társult az a mély és öblös hang, ami például a V8-as benzinfalókra jellemző.

A titok nyitja ilyenkor sok esetben nem csak a kipufogóban keresendő, tehát hiába szeretnénk egy 10 éves Opelből Maserati hangot kihozni, nem lesz elegendő átszerelni a kérdéses sportkocsi kifúvórendszerét, hiszen a kiadott hangot rengeteg tényező befolyásolja, és akkor a szakmai kérdésekbe még bele sem mentünk. Mégsem kell azonban feltétlenül kukába hajítanunk ezt az őrült ötletet a kipufogóhang terén, csupán a megfelelő kiegészítőre, név szerint egy hanggenerátorra vagy hangmodulra lesz szükségünk ahhoz, hogy a mi járművünk is olyan bestiális motorhangot produkáljon, mint egy többmilliós sportautó.

kipufogo_pixa

Mi az a hanggenerátor?

A hanggenerátor egy olyan speciális kiegészítő modul, mely a gépjárművek kipufogójától teljesen függetlenül képes módosítani a kiáramló hang frekvenciáját a beállítások függvényében. Mindezt egy aktív, valós időben működő rendszer biztosítja, mely a központi elektronikája révén az autóhoz csatlakozva képes lesz folyamatosan a fordulatszámhoz igazítani a kiáramló hang intenzitását és hangszínét. A hangmodul ráadásul egy kapcsolódó Bluetooth kezelőegység segítségével folyamatos testre szabhatóságot biztosít a felhasználóknak, ezáltal Android- vagy iOS operációs rendszerű okostelefonokra egyaránt feltelepíthető az a magyar nyelvű társalkalmazás, mely páratlanul alapos beállításokat kínál.

Az applikációval nemcsak a hanggenerátor hangerejét és karakterisztikáját állíthatjuk be, hanem lehetőségünk nyílik menteni hat előre beállított profilt, melyeket akár egyetlen gombnyomással bármikor aktiválhatunk. Ennek köszönhetően úgy indulhatunk el otthonról, mintha egy szélvészgyors Porschét vezetnénk, és úgy érkezhetünk haza ugyanazzal az autóval, mintha egy dögös Ford Mustangban ülnénk. A határ a csillagos ég, a beállítások pedig akár menet közben is módosíthatók, sőt mi több, ha hétköznap a családot fuvaroznánk, egy gombnyomásra visszaállíthatjuk a gyári hangot, de amint kiszálltak a gyerekek, újra felbőgethetjük a lóerőket, ezúttal már méltó hanghatások kíséretében.

Mindezt a kipufogórendszer átalakítása nélkül

A hanggenerátor mellett számos előnyös tulajdonságot sorakoztathatunk fel, azonban a legnagyobb pozitívuma mindközül alighanem az, hogy beszereléséhez nincs szükség semmiféle módosításra, ezáltal nem kerül fel új kipufogó, és nem károsodik a meglévő sem, a modul a telepítés után teljesen független rendszert képez. Nagyon lényeges még, hogy a hanggenerátor a legtöbb CAN-hálózattal rendelkező autóhoz csatlakoztatható, és a beszereléskor semmiféle felülírás nem történik a központi vezérlőben, hiszen az eszköz csak kiegészítője lesz a járműnek, nem valamelyik alkatrész helyettesítését szolgálja.

Az egyszerű kezelhetőség és a rengeteg testre szabási lehetőség mellett a hanggenerátor teljes egészében gyári technológiára épül fel, ezáltal olyan gyártók alkalmaznak hasonló megoldásokat saját modelljeiken, mint az Audi, a BMW vagy a Maserati. Alapvetően tehát sokkal előnyösebb, mint egy közönséges sportkipufogó, melynek felszerelése sok esetben problémás lehet, miközben kedvenc négykerekűnk ráadásul a hét minden napján más motorhangon bőghet fel, ha úgy tartja kedvünk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a prémium hanggenerátor visszadurrogás funkcióval is rendelkezhet, ami még tovább emeli a hangzás realizmusát!

Az alábbiakban Kemecsei Imre, a Premium Car Design tulajdonosa osztja meg ügyféltapasztalatait a hanggenerátorról:

„A kipufogó hangmodul az elmúlt években az egyik fő termékünké vált. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy dízelautónak sportos hangja legyen, úgyhogy a hangmodul igazán forradalminak tekinthető. Ma már 4 különböző változat közül választhatnak ügyfeleink a Premium Car Designnál. Különösen közkedvelt a Prémium változat, ahol ügyfeleink többféle V8-as, V10-es és V12-es hang közül válogathatják ki a számukra leginkább tetszőt. Ebben a típusban visszadurrogás funkcióval és kényelmi funkcióval is szolgálhatunk, melyek még izgalmasabb kipufogóhangot hallatnak.

Hogy milyen autókba építjük a kipufogó hangmodult? Leginkább dízelekbe, de járt már nálunk Ford Mustang GT, Golf R, Mercedes S63 AMG és Ford Focus RS is, hogy még brutálisabb hanghatással kápráztathassák el tulajdonosukat. A benzines típusok csendesedésével – a részecskeszűrők miatt – és a jó ár-értékének köszönhetően várhatóan a hangmodulok a jövőben még nagyobb teret fognak nyerni a sportkipufogókkal szemben.”

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá
Még nem érkezett hozzászólás.

*/