/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ősszel jönnek az új mobil traffipaxok

2014. május 12. 16:40   |   MTI
címkék:  

A mobil traffipaxok szállítására szóló tendert még 2013 augusztusában hirdette meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amelyet végül az e-útdíj rendszert is kidolgozó két magyar cég nyert meg. 160 darab új sebességmérő berendezést kap a rendőrség, amelyekkel ősztől akár az egész országot le tudják majd fedni.

Két cég nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) traffipaxtenderét; a 160 sebességmérő berendezést 720 millió forintért szállíthatja az ARH Informatikai Zrt. és az iCell Mobilsoft Zrt. Ez a két cég fejlesztette ki a használattal arányos elektronikus útdíjrendszert (Hu-Go) is Magyarországon. Az Európai Unió Hivatalos Lapjának kiegészítésében olvasható, hogy a szerződés tárgya „szállítási szerződés keretében 160 db alapfunkciós Változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (KKEP) tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése, majd további funkciók ellátására való alkalmassá tétele, valamint ezekhez tartozó oktatási tevékenység ellátása”. A szerződés végleges összértéke 720 millió forint áfa nélkül (az eredetileg becsült összérték valamivel több, mint 660 millió forint volt).

A 160 eszközzel néhány hónap múlva már ellenőrizhetik az autósokat. A rendőrség közlése szerint az újfajta traffipaxok nem csak sebességet mérnek: nagy felbontású kameráik más szabálysértést is képesek dokumentálni, mint például a szabálytalan sávváltást, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatát, a tiloson áthajtást, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegését, a biztonsági öv használatának elmulasztását. A KKEP-k képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból automatikus rendszámfelismeréssel – így útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírsági nyilvántartás rendszerét is ellenőrizni tudják.

Pintér Sándor belügyminiszter tavaly decemberben az Indexnek azt nyilatkozta: „Az autóba szerelt traffipaxot akár az ország teljes hosszában fel tudjuk állítani, ha mondjuk kontrollálni akarjuk az átvonuló forgalmat. Akkor nagyjából 20-30 kilométerenként számolhatunk egy ellenőrző autóval”.

A beszerzés része a rendőrség összesen 12,5 milliárd forint értékű, közlekedésbiztonságot javító fejlesztésének, amelynek keretében több mint félezer többfunkciós sebességmérőt vásárolnak, valamint a rendszer működtetéséhez szükséges informatikai hátteret alakítják ki. 160 darab mobil és 365  fix telepítésű eszközt szereznek be, összesen mintegy hatmilliárd forintért.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/