/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tart az autópiaci növekedés

2014. december 01. 13:25   |   Autoblog
címkék:  

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének értékelése szerint az év első 11 hónapjában 61 399 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 20 százalékkal több a tavalyi év hasonló időszakának számánál. November hónapban 5901 gépkocsi kapott rendszámot, ami 19,2 százalékkal haladja meg a tavaly novemberi számokat.

A személyautóknál a piaci növekedés folytatódik és éves összesített szinten az első tizenegy hónap után is még 20% körül van. Ez optimizmusra ad okot, az év végére az előre jelzett növekedés reálisan tartható. Annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, finanszírozást elsősorban a cégek vesznek csak igénybe zömében operatív lízing (80-90%), vagy nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, mivel ezek az ÁFA részbeni vagy teljes visszaigénylését lehetővé teszik.

A magán vásárlók továbbra is inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, vagyis jelentős arányban (>70%) kerülnek az országba 10 évesnél idősebb, ezen belül pedig 15 évnél idősebb (50%) autók.

A kishaszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál immár 70-75%-a körül van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. Ezt bizonyítja, hogy az új kishaszonjármű forgalomba helyezések hónapról hónapra emelkednek, novemberben már meghaladták az 1600 darabot.

A JATO Dynamics kimutatása szerint novemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) hazánkban a Ford volt, 1201 darabbal, mellyel a hazai piac 15,8%-át sikerült lefednie. Ha csak a személyautók piacát viszgáljuk, akkor az év tizenegyedik hónapjának győztese szintén a Ford 749 darabbal és 12,7%-os piaci részesedéssel. A második az Opel (683 db), a harmadik a Skoda (534 db), akit a Volkswagen (521 db) és a Toyota (393 db) követ a toplistán.

Modell szinten a legtöbb Skoda Octaviából (311 db), Ford Focusból (261 db), Fiat 500-ból (249 db), VW Golfból (211 db), Dacia Dusterből (194 db), Opel Astrából (172 db) és Opel Corsából (154 db) kelt el novemberben.

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszonjárművek között novemberben a Ford volt a legnépszerűbb (165 db), mögötte a Fiat Ducato (151 db) és a Ford Transit futott be (110 db), a negyedik helyen pedig a Peugeot Boxer végzett 102 darabbal.

Az új autó forgalomba helyezések többsége céges (80%) míg a magán eladások a piac 20%-át teszik csak ki.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/