2013. február 11. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

Nem várható elmozdulás a casco-piacon

Az autósok döntő többsége számára a jelenlegi árak mellett a casco-biztosítás nem fér bele a költségvetésükbe. A gépjármű tulajdonosok közel 70 százaléka kizárólag ár alapján hozza meg döntését; az elkövetkező időszakban nem is várható lényegesebb változás abban, hogy továbbra is csupán minden ötödik gépjármű-tulajdonos rendelkezzen Magyarországon cascóval. Igaz, a szomszéd országokhoz képest nem rossz a helyzetünk, sőt Bulgáriához és Szerbiához képest kifejezetten jó; e két országban alig 5 százalékos a casco lefedettség. – derül a PBA Biztosítási Alkusz felméréséből.

A legfrissebb PSZÁF statisztika alapján Magyarországon 3 934 000 darab autó rendelkezik kötelező gépjármű-biztosítássál, emellett 852 000 casco szerződést tart nyilván a rendszer. Ez nagyságrendileg 21 százalékos penetrációt jelent és ez az arány 2000 óta nem változik, a legmagasabb mért érték sem haladta meg a 23 %-ot. A környező országokban sem sokkal jobb magasabb ez az arány; kivéve Szlovéniát és Csehországot, ahol az autósok közel fele köt casco biztosítást. Horvátország és Románia helyzete megegyezik a magyarországiéval, ezzel szemben délebbre; Szerbiában és Bulgáriában messze 10 százalék alatti az érték.

A PBA felméréséből az derült ki, hogy az autósok közel 75 százalékának a mostani árak mellett egyszerűen nincs kerete a casco biztosításra. Azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat, mint például a különböző kiegészítő szolgáltatásokat vagy a kedvezményeket, illetve dönt a biztosító ismertsége alapján.

„2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztalhattunk a casco piacon. Manapság akár már havi 4-5 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, illetve a biztosítók kínálatában megjelentek olyan rendkívül hasznos – akár önállóan, akár a gépjármű felelősség biztosítás mellé köthető – kiegészítő biztosítások, amelyek kisebb kockázatokra biztosítanak védelmet számunkra.”  – hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. dealer üzletág igazgatója.

Ami a biztosítás megkötésének módját illeti, a kutatás alapján jól látszik, hogy casco választásánál lényeges szempont, hogy mennyire segítőkész és ügyfélbarát a biztosító; ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a személyes értékesítési módot részesíti előnyben casco kötésnél, míg második helyen az internetes értékesítés szerepel.

A kiegészítő casco termékekre vonatkozó válaszok alapján vegyes kép körvonalazódik ki az autósok között: a megkérdezettek 40 százaléka örül annak, hogy megjelentek az olcsóbb, csak bizonyos feltételekre köthető, „rész casco” biztosítások a piacon és ezeket részesíti előnyben a teljes körű cascóval szemben. A válaszadók közel fele azonban nem rendelkezik elegendő információval a kiegészítő szolgáltatásokról.

Jól mutatja a kiegészítők várható elterjedését a PBA felmérés másik része, amely szerint az autósok közel 50 százaléka töréstől, 30 százaléka lopástól és rongálástól, a maradék 10-10 százalék pedig elemi károktól félti az autóját.

„Ezek a kiegészítő szolgáltatások részben megoldást nyújtanak azokra a kockázatokra, félelmekre, amelyekkel a gépjármű-tulajdonosok nap mint nap szembesülnek és a díjuk is kedvezőbb a teljes körű cascóhoz képest.” – tette hozzá Galántai Zsolt.