2013. június 18. 20:45   |   Autoblog
címkék:  

Ford Mustang, a filmsztár

Bármelyik hollywoodi sztár megirigyelhetné a Ford Mustang foglalkoztatottságát: a Mustang rajongók által összeállított terjedelmes lista szerint az elmúlt közel öt évtized során az autólegenda közel 3000 alkalommal tűnt fel kisebb-nagyobb szerepekben a mozivásznon vagy a tévéképernyőn. A Mustang az 1964-es “Goldfinger” című Bond-filmben kapott először szerepet – alig néhány hónappal azután, hogy a modell megjelent a márkakereskedésekben, most pedig egy különleges, egyedi Ford Mustang kap majd jelentős szerepet a DreamWorks Stúdió következő filmjében, a világszerte népszerű Need for Speed videojáték moziváltozatában.

Először James Bond és a Goldfinger, utána Steve McQueen és a Bullitt, most pedig a Need for Speed – a Ford Mustang igazán látványos pályát futott be a filmvilágban, hiszen napjainkig mintegy 3000 különféle mozi- és TV-produkcióban szerepelt már. Egy ilyen karrierrel a Mustang akár már saját csillagot is kaphat a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

A Mustang látványos starttal kezdett a filmvilágban, és ettől kezdve sosem tört meg a lendülete. Alig nyolc hónappal azután, hogy az autó 1964-ben bemutatkozott a New York-i Világkiállításon, egy Wimbledon-fehér fényezésű kabrió tűnt fel a Goldfinger című Bond-filmben, volánja mögött egy gyönyörű bérgyilkossal. Néhány évvel később már maga Bond is egy Mustanggal száguldott végig Las Vegas utcáin a Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben.

1968-ra a Mustang az országutak legendájává vált, Steve McQueen filmjében pedig már autóként is szupersztárrá avanzsált, amikor minden idők legjobb autós üldözésében, a Bullitt kilencperces csúcsjelenetében kápráztatta el a nézőket. Negyvennégy évvel később ugyanez a jelenet a tévéképernyőn is megismétlődött az Alcatraz című sorozat záró részében. A modell 2000-ben tűnt fel újra a Tolvajtempó Eleanor nevű autójaként – ez volt az az ezüst-fekete 1967-es Mustang, amivel Nicolas Cage száguldozott. A filmben szereplő autóról számos replika készült, az eredeti pedig nemrégiben több mint egymillió dollárért kelt el egy árverésen.

A Mustang nemsokára ötvenedik születésnapját ünnepli, s az autó ez alkalomból újra visszatér a mozivászonra, méghozzá a DreamWorks Stúdió Need for Speed című filmjében. Az új filmhez az Electronic Arts hosszú ideje futó autós videojátéka adta az ihletet. Ebben a moziban egy különleges Mustang GT500 lesz a főszereplő, Aaron Paul (Totál szívás) autója.

A Ford dizájnerei által átépített egyedi Mustang tökéletes szereplőnek ígérkezik a rajongók által olyannyira várt, káprázatos autós jelenetek eljátszására. Az autó agresszív külsejét szélesebb sárvédőkkel, ültetett rugózással és különleges, 22 colos Forgiato keréktárcsákkal hangsúlyozták ki a formatervezők. Még a ködlámpák is újak, a légbeömlők körül pedig hi-tech LED-fények világítanak. Egy akcióhős autóhoz akcióhős motor is dukál, így a Mustangban egy Ford Racing által épített 900 lóerős, kompresszoros V8-as dübörög a klasszikus kialakítású, “két orrlyukas” gépháztető alatt. A pontot az i-re a különleges, kék sávozású, ezüstszínű fényezés teszi fel, ami parázsló fénnyel izzik fel, ha a sötétben egy fénysugár esik rá. A film bemutatója 2014 márciusában várható.

A Need for Speed a hatvanas-hetvenes évek remek autós filmjeinek szellemét eleveníti majd fel, ízelítőt adva a nézőknek a nyílt úton száguldás varázslatos élményéből. A történet szerint hőseink egy egész országot átszelő utazásra indulnak, amely eredetileg egy küldetésnek indul, aminek célja a bosszú, ám végül a megbékéléshez vezet. A film alapja – és névadója – az Electronic Arts népszerű videojáték-sorozata. A világ egyik legsikeresebb autóverseny-videojátékát eddig több mint 140 millió ember vásárolta meg. A főszereplők Aaron Paul (Totál szívás), Dominic Cooper (Amerika kapitány), Imogen Poots (Frászkarika) és Michael Keaton (Batman), a rendező pedig Scott Waugh (Act of Valor). A forgatókönyvet George Gatins és John Gatins írta, a producerek John Gatins, Patrick O’Brien és Mark Sourian.

A Need for Speed franchise következő játéka, a Need for Speed Rivals pedig 2013. november 19-től lesz megvásárolható az Xbox 360 rendszerekhez, a PlayStation 3 számítógépes rendszerekhez és a személyi számítógépekhez. Még idén megjelenik az Xbox One és a PlayStation 4 rendszerekkel kompatibilis változat is.