2013. június 26. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

Hogyan biztosíthatjuk az autót külföldön?

A Genertel közelmúltban elvégzett ügyfélkutatása szerint honfitársaink mintegy harmada tervez külföldi utat az idei évre, leginkább a környező országokba. Ezért a külföldi nyaralásukra a legtöbben, több százezren az idén is autóval indulnak majd el. Mivel a hazai autósok négyötöde nem rendelkezik casco-biztosítással, célszerű az utazás előtt végiggondolni, hogyan csökkenthető az ismeretlen környezetben amúgy is magasabb baleseti kockázat. A Genertel alábbi összegzése a leggyakoribb alternatív lehetőségeket ismerteti.

A KSH adatai szerint tavaly a több napos külföldi úton részt vevő magyarok közel fele valamelyik szomszédos országba utazott:

Ezeknek az utazásoknak a döntő többségét közúton teszik meg, de még a távolabbi Németországba kiutazóknak is mindössze 22 százaléka ül repülőgépre. Éves szinten a milliós nagyságrendet közelíti külföldi autós utak száma. A kárstatisztikák szerint ezek közül közel négyezer esetben történik valamilyen káresemény.

„Fontos tudni, hogy teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat – hangsúlyozza Lantos Lóránt, a Genertel igazgatósági tagja. – A közkeletű tévedéssel szemben a kötelező biztosítás ugyan megfelelő védelmet jelent a külföldön bekövetkező balesetekre, ám csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk.”

A cascoról is tudni kell, hogy csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármű szabályszerű és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehető. Ugyanakkor a casco önmagában is kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására. Két és félmilliónyi hazai autó azonban nem köt casco-biztosítást. Ha ők a legalább a külföldi tartózkodás ideje alatt szeretnék élvezni a casco által kínált nyugalmat, választhatják az akár egy-két hétre köthető, úgynevezett határozott idejű cascót. Ennek díja általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással. Ezt a termékkört ugyanis az összehasonlító portálok kínálatába sem szokták felvenni a szolgáltatók.

Minicascóval a legújabb adatok szerint jelenleg csaknem 60 ezer autós rendelkezik. Érdemes tudni, hogy ez a biztosításfajta nem csak a határokon belül, hanem azokon kívül is önrész nélküli fedezetet kínál a figyelmetlenségből, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Már akár 5 ezer forintos éves díjért is elérhető, így akár csupán a külföldi út miatt is érdemes lehet megkötni a következő egy évre.

A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet, a javítás költségeit azonban nem téríti.