2013. november 09. 09:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Videó: A téli gumik, vagy az összkerékhajtás a jobb?

Erre a kérdésre kereste a választ az Auto Express csapata két egyforma, ám hajtásában különböző Ford Kuga segítségével egy síoktató-pályán. Talán nem túl meglepő, mégis érdekes eredmény született.

Bizonyára sokunk fejében felötlött már a kérdés, hogy elég biztonságos tud-e lenni a zord téli körülmények között egy négykerék-meghajtású autó, ha nyári gumival használják. Szerencsénkre nem kell kísérleteznünk, ugyanis a brit Auto Express megtette helyettünk.

A helyszín egy hóval borított síoktató pálya, amely lentről felfelé egyre meredekebb emelkedéssel bír. Ezt próbálta megmászni a stáb két darab 2.0 literes dízelmotoros, manuális sebességváltós Ford Kugával, melyek közül a kék fronthajtással, a szürke színű viszont összkerékhajtással rendelkezett. Embereink arra voltak kíváncsiak, milyen messze jutnak a modellek előbb nyári, majd téli abroncsokkal szerelve.

Elsőként a kétkerekes SUV próbálkozott nyári, majd téli gumikon, ám a második számba már bekapcsolódott nyári abroncsokkal a 4×4-es Kuga is egyfajta mini versenyt generálva ezzel. Végül az összkerekes behemótra szintén felkerültek a téli papucsok, hogy bebizonyosodjon, a legjobb kombináció természetesen utóbbi. Ám érdemes végignézni a rövidfilmet, mit összeküszködnek a nem megfelelő gumival szerelt autók és konstatálni, hogy még mindig jobb a csak két hajtott kerék, ha van hova tapadnia.