2014. február 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Kevesebb haláleset, több súlyos baleset az utakon

Növekedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, de kevesebb haláleset történt a tavalyi évben az ORFK legfrissebb jelentése szerint. A közeljövőben várható szeszélyes időjárás sok baleset okozója lehet, hiszen nedves, csúszós utakon, lecsökkent látótávolság mellett és időjárási frontok közepette csökkenhet az autót vezetők koncentrációs képessége, holott ezek a körülmények fokozott odafigyelést igényelnek.

A személyi sérüléses közúti balesetek száma növekedett, de a halálos áldozatok száma és az ittasan okozott esetek száma csökkent – derült ki az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság friss összefoglalójából. A jelentés szerint 2013-ban összesen 15 557 személyi sérüléses baleset történt a hazai utakon, 2,52%-kal több mint 2012-ben, ebből azonban mindössze 536 volt halálos kimenetelű. A legtöbb balesetet a jármű sebességének nem megfelelő megválasztása okozta, összesen 4067 alkalommal történt ilyen okból baleset. Sokszor származott baj az elsőbbség megadásának elmulasztásából (3767 esetben), és a kanyarodás szabályainak be nem tartásából (2433 eset) is. A követési távolság figyelmen kívül hagyása is komoly problémát jelent, összesen 1058 alkalommal történt ilyen jellegű baleset. Gyakran okoztak balesetet a gyalogosok (972 eset), sokszor pedig a sofőr figyelmetlensége miatt (900 eset) következett be a baj.

Ugyanakkor – összehasonlítva az országos adatokkal – pozitívabb tendenciáról számolhat be a Generali. A biztosító ügyfeleinek körében a közúti balesetek száma összességében stagnált az előző évhez képest: nagyságrendileg 43 ezer esetet regisztrált a biztosító, melyekre közel 12 milliárd forintot térített. Az elkerülhetetlenül bekövetkező balesetek utáni kárenyhítést és saját biztonságunkat is szem előtt tartva a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé érdemes kiegészítő biztosítást is kötni, így ugyanis szinte minden eshetőségre fel lehet készülni.

A meteorológiai előrejelzések szerint februárban a változékony időjárás okozhat komoly gondokat a közlekedésben: a következő hetekben sok csapadékra, esőre és havas esőre is számíthatunk, ami csúszós utakat és a látási viszonyok romlását okozhatja. A balesetveszélyt fokozhatja a hőingadozás és az évszakhoz képest szokatlanul meleg, a már-már tavaszias időjárás, ezek pedig negatívan befolyásolhatják az autóvezetők koncentrációját. Az időjárás miatti balesetek elkerülése érdekében fokozott körültekintés szükséges az utakon az autósoktól.