2014. június 28. 17:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Ráncfelvarrást és dízelmotort kapott a Ford Focus ST

A Ford népszerű sportos kompaktja máris megújult. Az ilyenkor szükséges külső és belső módosítások mellett immáron dízel változatban is elérhető a népszerű elsőkerekes, mely elsősorban a spórolni kedvelők számára lehet vonzó vétel.

Bemutatta a Focus frissített ST változatát a Ford. Az újdonság a Goodwoodi Sebességfesztiválon lesz először látható.

Bár első ránézésre nehezen különböztethető meg az aktuális példánytól, a faceliften átesett ST kapott egy pár átrajzolt lökhárítót, továbbá egy új motorháztetőt, valamint keskenyebbre szabott fényszórókat. További változtatást jelentenek az új ködlámpák, valamint a 18 collos alufelnik.

Hogy ne érhesse szó a ház elejét, a mérnökök áthangolták a futóművet, melynek keretein belül új rugók és lengéscsillapítók kerültek az első tengelyre, továbbá átdolgozták a kormányszervó rásegítését is, továbbá a nyomatékvektoráló és a stabilitásért felelős rendszer szintén átesett egy finomhangoláson.

Belül a lapított aljú kormányról, a nagyobb központi kijelzőről és az átszabott klímavezérlőről rögtön feltűnhet, hogy nem az eddigi modellel van dolgunk, emellett találunk fém pedálokat, Recaro bőrüléseket és a már megszokott Fordos belsőt.

Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy követve a Volkswagen példáját, a Ford is elérhetővé teszi a Focus ST-t dízelmotorral a már ismert 250 lóerőt és 360 Nm-es csúcsnyomatékot produkáló 2.0 literes EcoBoost négyhengeres benzinese mellett. Míg előbbi egységgel 6,5 másodperc alatt letudható a százas sprint, továbbá végsebesség 247 km/óra, átlagfogyasztása pedig 6,8 liter száz kilométerenként, addig a szintén 2.0 literes gázolajos 185 lóereje és 400 Nm-es forgatónyomatéka némiképp szerényebb, 8,1 szekundumos sprintet és 217 km/órás végsebességet tesz lehetővé, azonban 4,4 literes átlagfogyasztás mellett.

Csak érdekesség, hogy az amerikai kiadás benzinese 256 lóerőt és 365 Nm-t képes mozgósítani, ám azt nem tudjuk, ez mennyit számít a menetteljesítményben. A frissített Focus ST még idén ősszel megérkezik Európába, de az első kiszállítások csak jövő év elejére várhatók.