2014. június 29. 16:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A Merci megcsinálta – Egy tank gázolajjal Afrikából Angliába

Környezettudatosságának bizonyítása céljából a Mercedes-Benz megállás nélkül utazott egészen Afrikából Angliába egy E-osztállyal egyetlen tank üzemanyaggal. Ez 3,1 literes rekorder átlagfogyasztást eredményezett.

Egy teljesen átlagos, brit rendszámmal ellátott Mercedes E300 BlueTEC HYBRID-nek sikerült eljutnia az észak-afrikai Tangier városából az 1968 km-re található Goodwoodi Sebességfesztiválra mindössze egyetlen tank gázolajjal, amely abszolút rekordot jelent a modern autózás történetében.

A távot 27 óra alatt teljesítette egy brit újságíró, Andrew Frankel, aki a 80 literes tankot leszívva így 3,1 literes átlagfogyasztással és közel 73 km/órás átlagtempóval teljesítette az utat. Figyelembe véve, hogy normál közlekedési viszonyok, valamint eső, forróság és sokszor nagy szintkülönbségek nehezítették munkáját, ez hihetetlen eredménynek számít.

Az E300 különlegessége a 204 lóerőt és 500 Nm-t produkáló dízel- és 27 lóerőt teljesítő elektromos motorban rejlik. Bár valószínűleg nem próbálgatta, a csillagmárkás 7,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége pedig eléri akár a 241 km/órát.

Akinek megtetszett a képeken látható rekorder Merci, akár meg is vásárolhatja azt egy aukció keretein belül, vagy vehet egy nullkolméteres példányt itthon 15 122 960 Ft-os indulóáron.