2014. október 08. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

A Mazda is bemutatja saját LED-fényszóróját

Japán vezető számítógépes és elektronikai szakkiállításán, a Ceatec Japan 2014-en mutatkozik be a Mazda új adaptív LED-es fényszórója, mely a konvenciókkal szembe menő márka legújabb innovációja az aktív biztonsági rendszerek területén.

Az új fényszóró csatlakozik azon biztonsági rendszerek sorához, melyet összefoglalóan a márka csak i-ACTIVSENSE-nek hív. Az Adaptív LED-es fényszóró rendszer (ALH) technológiája azon alapul, hogy négy, egymástól függetlenül irányítható részre bontja a lámpában lévő LED-ek csoportját. Ugyanúgy, mint a mostani Mazdákban már elérhető automatikus távolsági fényszóró, az ALH is kamerán keresztül figyeli az autó előtt és mögött haladó forgalmat. De ahelyett, hogy a távolsági fényszórót teljesen lekapcsolná, hogy elkerülje a másik vezető elvakítását, az ALH csak a megfelelő irányban zavaróan világító LED-eket kapcsolja le, így a távolsági fény mindig világít, ezzel elősegítve a biztonságot és a látást a sötétben.

Az ALH széles tartományban világító tompított fényszórót is kínál, amiben LED-eket alkalmaznak a lámpák oldalán, melyek oldalirányban is képesek világítani szemben a hagyományos lámpákkal. Autópályán egy másik ALH funkció is rendelkezésre áll; nagyobb sebességnél automatikusan emeli a fényszórók magasságát, hogy bevilágítsa a táblákat, vagy az akadályok előbb észlelhetőek legyenek.