2014. november 17. 13:10   |   Autoblog
címkék:  

Tovább bővült a BMW M Performance alkatrészek kínálata

Új elemekkel bővíti az eredeti BMW tartozékok M Performance alkatrészeinek kínálatát a bajor gyártó, az újdonságok világpremierjét a november 29. és december 7. között megrendezett Essen Motor Show-n tartják. Az új BMW M Performance kiegészítők ezúttal a BMW X3, X4, M3, M4 Coupé és M4 Cabrio modelleknek kölcsönöznek minden eddiginél sportosabb körítést. A karosszéria atletikus vonásait kiemelő és az utastér hangulatát felpezsdítő friss tartozékok mellett a tuningcsomag funkcionális kiegészítőket is tartogat, amelyek a klasszikus BMW modellek menetteljesítményét fokozzák még tovább. A vadonatúj elemekkel 1200 fölé nő a BMW M Performance alkatrészek száma.

A BMW X3 és a BMW X4 új külső kiegészítői

Az új BMW M Performance alkatrészek még jobban előtérbe helyezik az autók sportos képességeit és dinamikus kialakítását. Ilyenek például a vese alakú hűtőrácsok fekete változatai, valamint a karbonból készült külső visszapillantó-házak és a szénszálas hátsó légterelő szárny is (utóbbi csak a BMW X4 modellhez érhető el), a karbon elemek ráadásul kézzel készülnek. A fekete és ezüst színben választható BMW M Performance oldalcsíkok a két BMW X modell dinamikus vonalait, míg a BMW M Performance paletta könnyűfém felnijei kiemelkedő menettulajdonságaikat hangsúlyozzák. A prémium minőségű kovácsolt felnik jellegzetes küllőmintázatukkal és könnyű súlyukkal emelkednek ki a sorból, miközben csökkentik a rugózatlan tömeget, fokozzák az agilitást és élénkítik a kormányreakciót. A BMW M Performance termékpaletta könnyűfém felnijei 21 collos méretben és vegyes gumiabroncsokkal szerelve érkeznek. Mindkét modell számára duplaküllős kialakítású kerekek lesznek elérhetők, Orbit Grey névre keresztelt sötétszürke fényezéssel és polírozott küllőélekkel.

Új aerodinamikai kiegészítők a BMW M3, a BMW M4 Coupé és a BMW M4 Cabrio modellhez

Azon túl, hogy az utólagosan felszerelhető BMW M Performance alkatrészek aerodinamikai kiegészítői még tovább fokozzák a BMW M3 és a BMW M4 modellek atletikus kiállását, kedvező hatással vannak az aerodinamikára is. Amellett, hogy csökkentik a légellenállást, növelik a leszorítóerőt nagy sebességnél. A bajor gyártó ügyfelei az M3 és M4 modellekhez előre karbonból formált oldalsó lökhárító-betéteket és ultrakönnyű poliuretánból készült lökhárító-toldatot, oldalra ugyanilyen küszöbtoldatokat, míg hátulra karbon diffúzort és szintén szénszálas légterelő szárnyat választhatnak. Az „M Performance” felirattal díszített háromszínű M-oldalcsíkok a limuzin, kupé és kabrió változathoz egyaránt elérhetők lesznek.

Még sportosabb utastér az új M Performance kiegészítőkkel

Az új BMW M Performance alkatrészek termékpalettája a BMW X3 és a BMW X4 modellek belső terébe is számos vonzó és sportos kiegészítőt tartogat. A szálcsiszolt, rozsdamentes acélból készült küszöbdíszek a LED-megvilágítású „BMW M Performance” feliratokkal az ajtók kinyitását követően azonnal figyelmet keltenek. Az „M Performance” felirattal ellátott, karbon kivitelben és kevert, Alcantara/karbon kombinációban egyaránt elérhető BMW M Performance betétek verseny-hangulatba öltöztetik az utasteret, de M logóval díszített karbon Steptronic vagy Steptronic sport automata-váltókar is elérhető. A BMW X3 és BMW X4 modellek számára elérhető kiegészítők másik fénypontja a szénszálas betétekkel fűszerezett, Alcantara borítású BMW M Performance sportkormány. Emellett rendelhető rozsdamentes acélból készült pedálborítás és lábtámasz, továbbá M Performance kulcstartó és könnyen tisztítható BMW M Performance szőnyegek.

M Performance sportkormány a BMW M3 és BMW M4 modellekhez

A „12 órás” versenykijelzővel ellátott, BMW M színtriós varrással feldobott,  Alcantara borítással és karbon betétekkel párosított BMW M Performance sportkormány vízszintes kormányküllőinek hüvelykujj-pihentetőihez egy beágyazott gombpárt is elrejtettek, amellyel az Efficient Dynamics mód, a Sport mód és a Verseny mód aktiválható. A sportkormány peremének felső részébe integrált versenykijelző többek között villogó fényjátékkal figyelmeztet az optimális sebességváltásra és megjeleníti az oldalirányú és hosszirányú gyorsulási adatokat. Sport módban a sofőr stopperóraként is használhatja a versenykijelzőt, órás, perces és másodperces időkijelzéssel. Versenypályán használva az M Performance sportkormány Verseny módban a köridőket is megjeleníti, percre, másodpercre és századmásodpercre lebontott időkijelzéssel. Sőt, ahogyan az 50 legutóbbi kör alatt teljesített végsebességek és maximális oldalirányú, illetve hosszirányú gyorsulási adatok, úgy a legjobb időeredmények is eltárolhatók.

Teljesítménynövelő csomagok a BMW X3 és a BMW X4 számára

A speciálisan a BMW X3 xDrive30d számára kifejlesztett BMW M Performance teljesítménynövelő csomag 285 lóerőre növeli a BMW X3 és BMW X4 modellbe szerelt 30d erőforrás alapesetben 258 lovas teljesítményét, csúcsnyomatékát pedig 560 Nm-ről 600 Nm-ig emeli. A teljesítménynövekedés legfontosabb eredménye az érezhetően intenzívebb gyorsulás: 5,6 másodperc alatt abszolvált 0-100-as sprintidejével a BMW X3 xDrive30d 0,3 másodperccel jobb időeredményre képes, mint széria társa, míg a BMW X4 xDrive30d még hamarabb, mindössze 5,5 másodperc alatt éri el álló helyzetből ugyanezt a sebességet (széria: 5,8 másodperc).

M Performance sportkipufogó-rendszer

A BMW X4 xDrive35i modellhez speciális sportkipufogó-rendszer lesz elérhető, amelynek hangolható hátsó dobja egy szelep segítségével, Bluetooth-kapcsolaton keresztül távvezérléssel szabályozható. A sofőr a Sport üzemmód és a kifejezetten versenypályára hangolt, még öblösebb hangzást nyújtó Pálya üzemmód között választhat. A rozsdamentes acél rendszer trapéz alakú, krómozott kipufogóvégeket kap, amelyek eddig a nyolchengeres BMW-k kiváltságai voltak.

A BMW M3 és BMW M4 sportmodellekhez kétfajta M Performance sportkipufogó-rendszer rendelhető, az egyikben csak a hátsó dob titán, míg a másik teljes egészében titánból készül. Az utóbbi sportkipufogó-rendszer kivételesen hőálló, korrózióálló és könnyű, körülbelül nyolc kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen az M3 és M4 modellekhez alapesetben társított kipufogórendszerhez képest. A sofőr kétféle motorhang-beállítás közül választhat, mindkettő az autó orrában dolgozó erőforrás gombnyomásra aktiválható teljesítményprofiljához kapcsolódik. Standard üzemmódban a rendszer határozott, az alapkivitelnél jelentősen sportosabb hangot hallat, amely egyúttal a hétköznapi használatra is megfelel. SPORT és SPORT+ üzemmódban a kipufogórendszer azonban kőkemény hangorkánra vált át, amely azonnali visszacsatolást ad a sofőrnek a motorterhelés és a hátsó tengely felé leadott teljesítmény mértékéről.

Vezetéselemzés a BMW M Performance Drive Analyser opcióval

A BMW M Performance Drive Analyser kiegészítő opció segítségével a márka ügyfelei lenyűgöző részletességgel elemezhetik ki saját vezetési stílusukat (a funkció a 2011-es modellévtől gyártott összes BMW modellhez elérhető). Legyen szó akár kiélezett versenypályás vezetésről, akár sima, hétköznapi autózásról A-ból B-be, az újdonsült opció pontosan rögzíti a vezetési stílus legapróbb mozzanatait is. A BMW M Performance Drive Analyser egy fedélzeti elemző egységből, valamint egy Android és iOS operációs rendszereken futó szoftverből áll. Az autót a feltelepített szoftvert futtató okostelefonnal vagy táblagéppel a jármű megfelelő aljzatába csatlakoztatott fedélzeti egység kapcsolja össze, Bluetooth segítségével. A BMW Click & Drive nevű tartókonzoljával könnyedén felerősíthetők az okos készülékek a szélvédő belső oldalára. A rendszer az elemző opció összes mérését, így az autó aktuális sebességét, az éppen kapcsolt sebességfokozatokat, a gáz- és fékpedál-kezelés sajátosságait, az erőforrás karakterisztikájának számos jellemzőjét és az oldalirányú gyorsulást a csatlakoztatott okostelefon memóriájában tárolja el, amelyek ezután bármikor előhívhatók. A BMW ügyfelei közvetlenül okostelefonjukon elemezhetik ki a Drive Analyser opció mérési eredményeit, akár minden egyes vezetés után.