2014. november 20. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

Ezek a szabálytalanságok a kgfb-kampányban

Csak kisebb szabálytalanságokat talált a Magyar Nemzeti Bank a biztosítók naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjhirdetéseinek átvizsgálása során.

Kép: Pixabay

A hazai, mintegy 4,5 millió kgfb szerződés több mint 50 százaléka változatlanul december 31-i évfordulós, így az ezekkel kapcsolatos díjhirdetések áttekintése változatlanul kiemelt jegybanki feladat.  A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a 2014. év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban mind a 15, a piacon lévő biztosító hirdetett meg a jövő év január 1-jétől hatályos díjtarifát. A hirdetések gyakorlata javult, de apróbb pontatlanságokat még korrigálni kell a piaci szereplőknek – állapította meg az MNB, amely fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is átvizsgálta a biztosítók friss kgfb díjhirdetéseit, illetve az elektronikus biztosítási alkuszi portálokat.

A jegybank határozatban kötelezte az MKB Általános Biztosító Zrt.-t díjtarifája egy pontjának újbóli meghirdetésére. A biztosítónak a határozat kézhezvételétől számított három munkanapon belül olyan kgfb díjtarifát kell hirdetnie, amelyben a “személygépkocsikra kötött (határozatlan idejű, nem oldtimer) kgfb szerződések díjai új szerződésekre” fejezet összhangban van a “szállítható személyek száma szorzók” táblázatéval. A mostani díjtarifa alapján ugyanis nem állapítható meg egyértelműen az egyedi szerződés díja.

Az MNB fogyasztóvédelmi eljárást indít két biztosítónál annak áttekintésére, hogy azok meghirdetett díjtarifáik szerint állapítják-e meg díjaikat.  A jegybank emellett 13 biztosító esetében vezetői levélben hívta fel a figyelmet a díjhirdetések kapcsán kijavítandó kisebb hibákra. Az év végi kampányt megelőzően ebben az évben a biztosítók összesen 45 alkalommal hirdettek új díjtarifát. Az elmúlt fél évben ezek kapcsán felügyeleti probléma nem merült fel – közölte a jegybank.