2014. november 24. 07:07   |   Autoblog
címkék:  

Jó hírünk van a dízeleseknek

Az üzemanyagárak és a forintárfolyam heti változását figyelembe véve november 26-án, szerdán a benzin ára 0-2 forinttal, a gázolajé 2-4 forinttal csökkenhet.

A Brent kőolaj ára a héten 77-79,5 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 2 dollárral csökkent az olajár. A héten  folyamatosan emelkedett a Brent ára a hétfői mélyponthoz viszonyítva. Az áremelkedési tendenciát az elemzők sok tényezővel magyarázták. Egyik legfontosabb, hogy számos kedvező makrogazdasági adatot publikáltak az Egyesült Allamokban, valamint a kínai jegybank kamatcsökkentésről döntött. A kereskedők közül egyre többen úgy vélik, hogy az OPEC jövő heti értekezletén a kitermelés visszafogásáról döntenek, ezért emelkedőek az ár-várakozásaik. A jövő héten van az ENSZ tárgyalódelegációja és Irán közötti megállapodás határideje, a kiszivárogtatott hírek szerint csak formálódik az egyezség, ezért lehet, hogy a határidőt jövő márciusra halasztják – olvasható a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzésében.

Az előrejelzések szerint decemberben lényegesen több dízel jut az európai piacokra az USA-ból mint novemberben, ezért itt további áresés várható. A forint árfolyama a november 17 – november 21 -i héten 244,4 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. másfél forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében már gyengült.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében az árcsökkenés 2,6-3,8% közötti volt, a gázolajnál 3,9-4,4% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást megnövelte. Szerdán döntöttek a pénteki újabb árcsökkenésről, szerdát követően azonban a forint gyengült, s a benzin jegyzésárai nagyobb, a gázolajé kisebb mértékben megemelkedtek. Ez már mérsékli a további árcsökkentés valószínűségét.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára november 26-án, szerdán várhatóan nem változik, de legfeljebb egy 2 forintos csökkentés képzelhető el. A gázolajnál a piaci árak alapján 2-4 forintos csökkenés várható.

A fenti adatok alapján a benzin ára 381-383 forint/literes szintek között változhat, a gázolaj ára 396-400 Ft/literre csökkenhet. Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj közel 5%-kal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 8%-kal több benzint és 7,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.