2014. november 27. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

Ötvenezer autós rohanhatja meg a biztosítókat

Már csak néhány napjuk maradt az autósoknak arra, hogy eldöntsék, lecserélik-e év végi évfordulós kötelező biztosításukat, vagy sem. Sok autós a hátralévő utolsó napok során jut döntésre, ami további mintegy 50 ezer autós rohamát vetíti előre.

Kép: Freedigitalphotos

A váltás mellett döntők meglepően magas összegű megtakarítást tudtak elérni: 38 százalékuk tudott legalább 7500 forinttal kedvezőbb díjú szerződést kötni úgy is, hogy jóval több mint harmaduk nem a legolcsóbb ajánlatot választotta. Érdemes tehát minden érintett autósnak díjkalkulációt végeznie, és mielőbb döntésre jutnia: a felmondásoknak ugyanis hétfő éjfélig el kell jutniuk az érintett biztosítókhoz – figyelmeztet a Netrisk.hu.

„A december végi évfordulós szerződések felmondásának legkésőbb december 1-jén éjfélig a biztosítókhoz igazoltan be kell érkezniük, ezért a későn ébredők számára is csak aznap délig tudjuk vállalni a felmondások szabályos eljuttatását – figyelmeztet Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. „Fontos, hogy ekkorra érvényes alkuszi megbízás is legyen az adott szerződésre vonatkozóan, amivel a korábbi ügyfelek zöme eleve rendelkezik már. Ezután már csak azon ügyfelek tudnak nálunk új szerződést kötni, akik a jelzett időpontig saját maguk intézkedtek a szabályszerű felmondásról.” (Sok autós belenyugszik a díjemelésbe és nem köti újra a kötelezőjét.)

A december 1-jei határidő ugyanakkor csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik, Új szerződés megkötésére egészen december 31-ig van lehetőség. Bár az autósok többsége a felmondással egy időben dönt az új biztosításáról is, a Netrisknél a tavalyi évben közel hatezer ügyfél csak decemberben adott megbízást az új kgfb megkötésére.

Az eddigi váltók több mint negyede tudott idén is 10 ezer forint felett spórolni

A jelenlegi biztosítóktól megkapott díjértesítőkben szereplő indexdíjak bizonyos szegmensekben átlagosan 25-30 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi díjnál, emiatt kevésbé meglepő, hogy a megajánlott jövő évi díjakhoz képest a váltók idén is jelentős összegeket tudtak megtakarítani: 57 százalékuk több mint 5000 forintot tudot megspórolni, több mint egynegyedük esetében pedig ez az összeg a 10 ezer forintot is meghaladta.

Olcsóbb lehet a kötelező, ha összehangoljuk a biztosításainkat
Javában tart a kötelező biztosítási kampány, ami az előrejelzések szerint mindegyik társaságnál a díjak emelésével jár. Van viszont lehetőség a kötelező árának csökkentésére is. Az együttkötési kedvezmények jelentősen lefelé módosíthatják a kötelező díját, illetve azzal is spórolhatunk, ha interneten keresztül kommunikálunk.

Idén is folytatódik az a tendencia, hogy a kgfb-szerződők egyre nagyobb része az ár mellett más szempontokat is mérlegel, legyen az az adott biztosító neve, vagy az általa kínált egyéb szolgáltatások (például a kampány során együttkötési kedvezménnyel kínált további biztosítások). A Netrisk.hu-nál idén szerződést váltók 37 százaléka a döntés során a kalkulátor eredményeit látva nem a legolcsóbb ajánlat mellett dönt (tavaly ez az arány 32 százalék volt).

Az új kötések esetében Budapesten emelkedtek, vidéken csökkentek a díjak

Tovább nyílt az olló a budapesti és a vidéki autósok átlagdíja között. Miközben a budapestiek átlagosan több mint 5 százalékkal magasabb összegen kötnek szerződést tavalyhoz képest, a megyeszékhelyeken stagnál a díj, a többi vidéki településen pedig 2,5 százalékkal alacsonyabb szinten alakul az átlagos díjszint. Ez utóbbi csoportba tartozók átlagos díja (9 850 Ft) éppen 60 százalékkal alacsonyabb fővárosi társaikénál (15 761 Ft) Érdekesség, hogy az egyes megyeszékhelyek között igen magas a szórás: miközben Salgótarjánban csak 7 500 forintos éves díjat fizetnek, addig Tatabányán és Debrecenben 12 100 forint felett alakul a szerződéses összegek átlaga. Tavalyhoz képest a legnagyobb mértékű (10 százalék körüli) díjemelkedés Szolnokon és Kecskeméten következett be, miközben Egerben 10, Szegeden 9 százalékkal mérséklődött az átlagdíj. Az első három hét teljes átlagdíja 11 300 forint volt, ami mindössze 3 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkor mért szintet.