2014. november 28. 21:30   |   Autoblog
címkék:  

Rendőrautó a BMW X4-ből

Az egyik legnagyobb BMW-nemesítő, az AC Schnitzer immár negyedik alkalommal vesz részt a német személyautó tunerek szövetségének (VDAT) Tune it! Safe! kampányában, amely idén ünnepli a tíz éves évfordulóját. Az ünnepi jármű egy rendőrautónak átalakított BMW X4, amely szokás szerint az Esseni Autókiállításon mutatkozik be.

2004 óta a Tune it! Safe! kezdeményezés keretében minden évben építenek egy rendőrautó tanulmányt, amely egyaránt megfelel a tuningrajongók elvárásainak és a legmagasabb biztonsági követelményeknek. A BMW specialista AC Schnitzer immár negyedik alkalommal szállítja a show járművet, amely ezúttal egy BMW X4 20i modellből kialakított rendőrautó.

A Tune it! Safe! kampányhoz épített X4 20i mindenekelőtt kapott egy motortuningot, a 2 literes turbós erőforrás teljesítményét 184-ről 245 lóerőre tornászták fel, hogy könnyebben utol lehessen érni a rosszfiúkat. Az összkerékhajtású gép 6,7 másodperc alatt gyorsul fel százra, 80-ról 180-ra pedig 17,5 másodperc alatt jut fel. A végsebessége 212 km/óra elektronikusan limitálva. A jobb útfekvést és a nagyobb kanyarsebességet ültetőrugók (elöl -30 mm, hátul -25 mm), valamint 22 colos AC Schnitzer Type V könnyűfém felnik szavatolják, amelyekre 265/30-as Hankook gumikat húztak.

Az X4-es szolid aerodinamikai csomagot is kapott, amely sokkal félelmetesebbnek láttatja a tükörben, a közeledéséről pedig speciális „RTK 7” jelzőrendszer és Hella fények tájékoztatnak. Az X4-re emellett rákerült a hivatalos rendőrségi matricázás, amelyet a Foliatec szállított. Az utastér „fényét” alumínium pedálszett és lábtartó, továbbá velúr szőnyegek emelik.

Bár a koncepcióautót leginkább rendőrök fogják vezetni, a BMW X4 Police Tune It! Safe! kiválóan demonstrálja a biztonságos „hétköznapi” tuning lehetőségeket. Az összes felszerelt kiegészítő TÜV-engedélyes és alkalmas mindennapos használatra.