2014. december 02. 14:45   |   Autoblog
címkék:  

Alacsony váltási hajlandóság a kgfb piacon

A PBA friss adataiból az derül ki, hogy egyre kevesebb embert érint ez az időszak. Az autósok alig ötven százalékának jár le a biztosítása decemberben, aminek eredményeképpen már jóval kevesebben döntöttek úgy, hogy új kötést kezdeményeznek. Visszavetette a váltási kedvet az is, hogy ez az esztendő egyértelműen az áremelésről szólt. Az alkuszcég tapasztalatai szerint a biztosítók ajánlataiban az 50-80 százalékos drágulás sem volt elképzelhetetlen. A díjnövekedés a 10 és 15 százalék között szóródott. Az átlagdíj 11-12 ezer forint körül realizálódott.

A PBA felméréséből kiderül, hogy a férfiak voltak többségben, akik a váltás mellett döntöttek az elmúlt egy hónapban. Az átkötők közel 70 százaléka közülük került ki. A nőknél a váltási arány a 16 százalékot, a cégeknél pedig a 4 százalékot érte el. A másik biztosítóhoz szerződők között az életkort tekintve a 35 – 44 évesek voltak az élen, őket az 55-64 évesek, illetve a 45-54 évesek követték. Szembetűnő, hogy a legfiatalabbak, az első autójukba ülő 25 év alattiakat egyáltalán nem foglalkoztatta a váltás-gondolata.

A kötelező-váltás leginkább az alsó-középkategóriás autókat érintette. Az 1300-1600 köbcentis kocsik közül szinte minden második új biztosítónál kezdi a következő évet. A kisautók tulajdonosai már sokkal kevésbé voltak aktívak. Az 1300 köbcenti alatti autók negyedére kötöttek új kötelezőt. Ezt a tendenciát az autómárkák is lekövették. A legtöbb átkötő a Suzuki, az Opel és a Volkswagen birtokosok táborából került ki. Ezen belül is főleg a Suzuki Swiftet, az Opel Astrát és a Volswagen Golfot vezető emberek váltottak.

Az elmúlt egy hónapban a PBA-nál a legalacsonyabb éves díj 2.490 forinton köttetett. Ezt az összeget egy 1981-es Citroen 2CV tulajdonosának kell a jövő évtől megfizetnie. A legmagasabb kötelező-díjat pedig egy 2008-ban gyártott Suzuki Swift gazdája fogja állni, akinek a kötelezőjét 146 ezer forintban állapította meg az új biztosítója.