2015. február 06. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A leggyorsabb holland

A Caterham, az Ariel és a KTM mellett létezik még egy cég, amelyik évtizedek óta könnyűszerkezetes kétüléses sportautókat szerel össze. Ez a holland Donkervoort, amely most új modellel rukkolt elő. A D8 GTO Bilster Berg Edition a sorozatgyártású autók mezőnyében tavaly a Bilster Berg pályán futott leggyorsabb körnek állít emléket.

A Donkervoort D8 GTO tavaly megdöntötte a sorozatgyártású autók körrekordját a németországi Bilster Berg versenypályán; a Bilster Berg Edition annak a tesztautónak a közeli „rokona”. Azonnal felismerhető egyedi fekete orr-részéről, amelyet szénszálas műanyagból alakítottak ki és sokkal komolyabb fellépést ad neki. Ez azonban nem minden, a normál, eleve nagyon gyors D8 GTO-hoz képest módosították a futóművét és a motorját.

A Bilster Berg Editiont speciális, kemény Intrax felfüggesztéssel látták el, amely az integrált, kiterjesztett bukócső rendszerrel együtt növeli a tapadást, a torziós merevséget és a passzív biztonságot is. Az Auditól származó 2,5 literes TFSI motort is módosították, ultra könnyű lendkerékkel és verseny kuplunggal ruházták fel, így még jobb lett a gázreakciója. A Bilster Berg kiadás egyedi fél-slick Hankook abroncsokon gördül, amelyek munkáját hátsó stabilizátor rúd is segíti. Az utastér egyedi extrája az adatrögzítő berendezés és a számozott plakett, amin a tulajdonos neve is szerepel.

A Donkervoort D8 GTO Bilster Berg Editionből összesen 14 darabot terveznek építeni. Az autó alapára bruttó 194 ezer euró.