2015. március 10. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Még kívánatosabb lett a Range Rover Evoque

A Land Rover még ütőképesebbé tette legkeresettebb modelljét, a Range Rover Evoque-ot. A kompakt luxus szabadidőjármű átfogó formai és technológiai módosításokon esett át, így még vonzóbbá vált. Kapott egy új fejlesztésű, takarékos dízelmotort is.

A Range Rover Evoque élvonalbeli külső formatervét még látványosabbá tették a gondosan megválogatott módosítások. A tervezők átrajzolták az első lökhárítót, két új hűtőmaszk-dizájnt vezettek be, teljes LED-es lámpákat építettek be, s a kínálatban megjelent három új keréktárcsa is.

A lökhárító megjelenését keskeny LED ködfényszórók, valamint a szélesebb vonószem-fedél teszi még karakteresebbé. A megnövelt méretű hűtőnyílások sportosságot sugallnak, és még határozottabb kiállást kölcsönöznek az autónak. A hűtőrács kétféle új rajzolatban választható, mindkettőt többféle, prémium kidolgozásban kínálják. Az Evoque alapkivitelű hűtőmaszkja két markáns, vízszintes sávból, és egy új, sűrű szövésű rácsozatból áll. A dinamikusabb kivitelek méhsejt-szerkezetű rácsot kapnak.

A 2016-os modellévű Evoque a Jaguar Land Rover csoport első olyan típusa, amelyet teljes LED-es, adaptív fényszórókkal szereltek fel. Az éjjel is kimagasló látási viszonyokat teremtő, fejlett technológia tette lehetővé az Evoque első és hátsó lámpatestének jellegzetes grafikai megoldásait; összhangban a modell formatervével. A fokozott biztonságot és a még lenyűgözőbb megjelenést szolgálja az Evoque karakteres, immár a lámpatest teljes szélességében húzódó nappali világításába integrált irányjelző funkció.

A további változások között feltétlenül említést érdemelnek a motorházfedél jellegzetes hűtőnyílásai, amelyek eddig a kupé kivitel kiváltságai voltak, ám mostantól az ötajtós HSE Dynamic és Autobiography felszereltségi szintekhez is járnak, így a kupé sportos karaktere a sokoldalúbb változatokon is megjelenik. A csomagtérfedélen elhelyezett új légterelővel tökéletes egységet alkot az eddiginél szélesebb, laposabb LED-es féklámpa; a tetőn elhelyezkedő, látványos uszonyok (új opció) beépített 3G antennával biztosítanak erősebb mobiltelefon vételt a fedélzeten.

Az utastérben újak az ülések és ajtóborítások, s a műszeregységet is átrajzolták. Az új, puha tapintású, prémium anyagok fokozott minőségérzetet ébresztenek, a kiviteli lehetőségek kínálata gazdagabb, mint valaha. Az alapkivitel ébenfa textil üléskárpitot és hatirányú motoros ülésállítást kínál, míg a csúcsmodellek első masszázsülésekkel kényeztetnek (opció), 14 irányú elektromos állítással. Nem kevesebb, mint 13 különböző színharmónia közül lehet választani, ebből kettő (Lunar Ice, Vintage Tan) vadonatúj.

A motorpaletta egy új erőforrással gazdagodott; az alumínium szerkezetű Ingenium dízelmotor a kategória legtisztább üzemű tagjává, egyben minden idők legtakarékosabb Land Rover modelljévé teszi a 2016. modellévi Range Rover Evoque-ot. Az Ingenium TD4 erőforrás két teljesítményszinten érhető el, a 150 lovas verzió átlagfogyasztása 4,2 liter/100km, kategóriaelső 109 g/km CO2-kibocsátással, míg a 180 lóerős modell 4,8 l/100km és akár 125g/km CO2-kibocsátást kínál. A 150 lóerős változat 18 százalékkal gazdaságosabb, mint az Evoque előző dízelmotorjai. Az új Evoque emellett a Land Rover 240 lóerős Si4 benzinmotorjával is megrendelhető. Az Si4 változatok mindössze 7,6 mp alatt gyorsulnak 100 km/órára, végsebességük 217 km/óra.

A 2016-os modellévű Range Rover Evoque modellben egy sor kényelmi újdonságot is találunk. Ilyen a vadonatúj, 8 collos InControl Touch érintőképernyős infotainment rendszer, amely az eddiginél ösztönösebben kezelhető. A rendszer könnyen navigálható menüket alkalmaz, a felhasználók a képernyő csúsztatásával léptethetnek a funkciók között, akárcsak az okostelefonokon. Ezen felül a hat hangszórós sztereó rendszer kibővíthető SD-kártya alapú műholdas navigációs rendszerrel.

Az InControl Touch Plus rendszer (szériatartozék a HSE, HSE Dynamic és Autobiography kivitelű modelleken) merevlemezes navigációs rendszert, két darab 8 collos képernyővel és vezeték nélküli fejhallgatókkal felszerelt, hátsó üléssori szórakoztató rendszert, valamint 11 vagy 17 hangszórós Meridian audiorendszert tartalmaz. Az Evoque tulajdonosok életét mostantól a kéz nélkül nyitható csomagtérfedél is kényelmesebbé teszi. A rendszer lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy lábfejét a lökhárító alatt megmozgatva automatikusan nyissa, illetve zárja a hátfalat.

Az Evoque fedélzetén újdonság az All-Terrain Progress Control (ATPC) rendszer is. Az első ízben a Range Rover és Range Rover Sport modelleken alkalmazott technológia jóval pihentetőbbé, egyszerűbbé teszi a terepen történő vezetést azáltal, hogy előre- vagy hátramenetben, előre meghatározott (1,8 – 30 km/óra közötti) sebességet tart, így a vezetőnek nincs más dolga, mint irányítani az autót. Új biztonsági asszisztens rendszerek is megjelentek az autóban, mint a sávtartó, az automata vészfékrendszer és a fáradtságérzékelő rendszer.

Az új Evoque felszereltségi szintjeit a Range Rover Sport modelléhez igazították, így az ügyfelek összesen ötféle kivitel (Pure, SE, HSE, HSE Dynamic és Autobiography) közül választhatnak; emellett 15 különböző felszereltségi csomag is a rendelkezésükre áll.

A modell 2011-es bevezetése óta több mint 400 000 darab Evoque készült; ezzel a prémium kompakt szabadidő-jármű minden idők legkívánatosabb Land Rover modellje. 2014 volt az Evoque legsikeresebb éve; világszerte összesen 125 364 példányban talált gazdára. A 2016-os modellévű Range Rover Evoque ára hozzávetőlegesen hasonló lesz a jelenlegi modelléhez.