2015. április 14. 18:55   |   Autoblog
címkék:  

Sanghajban debütált a Citroën Aircross

A Citroën ötvenmilliomodik járműve eladásának alkalmából merész tanulmánnyal állt elő, amelyet a Sanghaji Autószalonon állít reflektorfénybe. Az Aircross concept egy stílusos, felnagyított C4 Cactus, amely valószínűleg hamarosan sorozatgyártásba kerül. Először a Citroën legnagyobb piacának számító Kínában jelenik meg, majd elér Európába is.

Az Aircross dizájnját tekintve erőteljesen a C4 Cactusra emlékeztet, annak egyfajta továbbgondolása. A C4 Cactusnál bő 30 centiméterrel hosszabb (4,58 m), jóval szélesebb (2,1 m) és magasabb is (1,72 m). Hatalmas kerekeket is szereltek rá, a felnik 22-esek és egyedi mintázatú 275/45-ös abroncsokat hordanak. Az Aircross azonnal felismerhetően Citroën, a csíkfényszórók és a háromdimenziós hátsó lámpák a márka új identitását tükrözik. A C4 Cactuson alkalmazott Airbump ütközéscsillapító elemek is újszerű formában jelennek meg, méhsejt szerkezetű alumínium „párnák” váltották fel őket. Az aerodinamikai hatékonyságot a hátsó ablakok csiszolt kerete, valamint a lökhárítóba és a sárvédőkbe épített légnyílások javítják.

Az ajtók egymással szemben nyílnak és B-oszlop nélküli tágas, világos utasteret tárnak fel. Szigorúan négy személynek van hely, a kabint középen kardánboksz szeli ketté, amelyben tárolóhelyeket is kialakítottak. A műszerfalat gyakorlatilag két darab 12 colos HD képernyő alkotja, amelyek alapesetben összeolvadnak, de kívánságra az egyik elcsúsztatható.

A Citroën Aircross plug-in hibrid hajtásláncot kapott. A belsőégésű erőforrás egy 1,6 literes, 218 lóerős és 275 Nm nyomatékú turbómotor, amelyet a hátsó tengelyre telepített 95 lovas és 200 Nm nyomatékú villanymotor egészít ki, megvalósítva az öszkerékhajtást. A villanymotort egy csupán 3 és fél óra alatt feltölthető lítium-ion akkumulátor látja el energiával. Az emissziómentes hatótáv 50 kilométer. Teljes gyorsításnál 313 lóerős teljesítmény áll rendelkezésre, s álló helyzetből a hibrid Citroën mindössze 4,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára.