2015. május 19. 18:35   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült a Porsche ügyfél versenyautója

A Porsche elkészítette a GT3 R ügyfél versenyautót, amely 500 lóerős szívómotorjával a GT3 sorozatban indulhat majd világszerte.

A 911 GT3 R számos ponton megegyezik az alapjául szolgáló GT3 RS modellel, amely a konstrukció sikerességét mutatja. Az intelligens alumínium-acél kompozit szerkezeten például nem változtattak, ideális alapját képezte egy versenyautónak is. A karosszériát azonban minden ponton szisztematikus diétának vetették alá és tökéletesen kiegyensúlyozták. A dupla buboréktető, az első fedél, a sárvédőívek, az ajtók, az oldalsó és hátsó elemek, valamint a motorháztető is szénszálas kompozit anyagból készült, emellett az összes üvegfelület immár polikarbonátból van, az első szélvédő is. Az előddel összehasonlítva a tengelytáv 8,3 centiméterrel nagyobb lett, amely jobb kezelhetőséget és súlyelosztást eredményezett.

Az új GT3 R mozgatásáról egy 4 literes, 500 lóerős hathengeres szívó boxermotor gondoskodik, amely szinte teljesen megegyezik az utcai GT3 RS erőforrásával. Jellemzői a 200 baros közvetlen befecskendezés, a változó szelepvezérlés, továbbá a száraz karteres kenési rendszer. Erejét egy hatgangos Porsche szekvenciális váltón keresztül továbbítja a 31 centiméter széles hátsó abroncsok felé. A sofőr a kormányra erősített váltófülekkel kapcsolgathat.

A látványos aerodinamikai elemekkel felvértezett, drámaian kiszélesített GT3 R hatalmas, 2 méter széles és 40 centiméter mély hátsó szárnyat kapott, amely óriási leszorító erőt termel. A fékrendszer is átalakult, elöl 6-dugattyús nyergek harapnak a perforált acél féktárcsákba, míg hátul 4-dugattyús nyergek szorítják a 372 millis tárcsákat. Nincs különösebben nehéz dolguk, ugyanis a GT3 R legalább 2 mázsával könnyebb, mint a GT3 RS, a tömege nem több 1220 kilogrammnál. Ha pedig bármi történne, az ajtók és az oldalablakok egyszerűen eltávolíthatók, a tetőn pedig nagyobb a menekülő nyílás.

Az új Porsche 911 GT3 R már megrendelhető 429 ezer eurós áron. Az első példányokat decemberben szállítják ki.