2015. július 20. 16:15   |   Autoblog
címkék:  

Kameraalapú fényszórórendszert fejleszt a Ford

Az éjszakai autózás – különösen a kivilágítatlan utakon – néha idegborzoló élménnyé válhat. A Ford most egy új világítástechnológiát fejleszt, aminek segítségével a vezető könnyebben felismerheti a veszélyes helyzeteket, például az úton haladó gyalogosokat, kerékpárosokat vagy állatokat.

A Ford fejlett fényszóró-technológiát fejleszt, aminek segítségével az autósok éjszaka könnyebben észlelhetik a veszélyforrásokat. A Kameraalapú Fejlett Fényszórórendszer a kereszteződésekben és a körforgalmakban szétteríti a fénypászmát. Az előre tekintő kamerát alkalmazó és a GPS-sel együttműködő rendszer segítségével a vezető jobban belátja a kanyarokat, s a berendezés megjegyzi a már bejárt útszakaszokat, hogy később hatékonyabban alkalmazhassa a világítást.

A Ford Kameraalapú Fejlett Fényszórórendszere szétteríti a fénypászmát a kereszteződésekben és a körforgalmakban, láthatóbbá téve így azokat a veszélyforrásokat, amelyek nem az autó menetirányában találhatók. Az új Spot Megvilágítás technológia ráirányítja az autós figyelmét a gyalogosokra, kerékpárosokra vagy nagyobb méretű állatokra, amelyek a jármű útjába eshetnek, vagy éppen arrafelé tartanak.

A Kameraalapú Fejlett Fényszórórendszer a Ford Adaptív Fényszórórendszerére és Közlekedési Tábla Felismerés technológiájára épül, amelyek már elérhetők a Ford járművekben, s amelyek révén az autósok jobban átlátják a körforgalmakat, és könnyebben észrevehetik a stoptáblákat és a kötelező elsőbbségadást jelző táblákat.

A rendszer emellett GPS-információkat is használ egy kiválasztott útszakasz kanyarjainak és úthullámainak jobb bevilágításhoz. Ahol a GPS-információ nem elérhető, ott a technológia a belső visszapillantó tükörbe épített, előre tekintő kamera képe alapján ismeri fel a felezővonalakat, előre felmérve az út nyomvonalát, hogy a fényszóró ennek alapján jobb látási viszonyokat teremthessen.

A fejlődés következő lépéseként a kamera már a navigációs rendszer adatait is tárolja. Amikor az autós újra ugyanazon az útszakaszon hajt, a fényszóró már automatikusan igazodik az ismert kanyarokhoz, és jobban megvilágítja az utat.

A Kameraalapú Fejlett Fényszórórendszert a Ford Európai Kutatási és Innovációs Központjának munkatársai fejlesztették ki a németországi Aachenben, s a vállalat szerint a technológia már a közeljövőben elérhetővé válik a vásárlók számára.

A Spot Megvilágítás – ami jelenleg előfejlesztési szakaszban van – a hűtőrácsba épített infrakamera segítségével egyszerre akár nyolc embert vagy nagyobb állatot is érzékel és jelez, akár 120 méteres távolságból is.

A ködfényszórók mellett elhelyezett két speciális LED spotfény segítségével a berendezés két veszélyforrásra is képes felhívni a vezető figyelmét. A megvilágított objektumok az autó műszerfalán elhelyezett képernyőn is megjelennek, méghozzá a közelségüktől, illetve a veszély fokozatától függően sárga vagy piros keretben.