2015. augusztus 19. 09:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Gyári erősítőcsomagot adott ki a Focus ST-hez a Ford

Talán már az ovális emblémások is érezték, hogy kezd halvány lenni a Focus ST 250 lóerős alapteljesítménye, pláne a 345 paripás nagytesó RS árnyékában, így kiadtak egy gyári erőnövelő szettet a többre vágyó tulajoknak, hogy a garanciával se legyen baj.

Ha valaki huzamosabb ideje birtokol sportautót, bizony tudja milyen érzés, amikor egy idő után már megszokja a mellbe vágó gyorsulást, kicsit később pedig már kevésnek is találja az eleinte hihetetlennek tűnő teljesítményt. Az ilyen tulajdonosok miatt léteznek a tuningműhelyek, amely vállalkozások igyekeznek kihasználni a rendszerekben rejlő, kiaknázatlan potenciált.

Csakhogy új autóknál az esetek nagy részében ez garanciavesztéssel jár, nem beszélve a sokszor egyedileg legyártott, pótolhatatlan pluszalkatrészekről és a nem megerősített alkotóelemek idő előtti kopásáról. A Ford ennek igyekezett elébe menni, és kiadott egy csomagot a már három éve kapható, 250 lóerős ST-hez.

A pakk tartalmaz egy új szívócsövet és sport légszűrőt, egy nagyobb légáteresztésű töltőlevegő-hűtőt, a módosított motorvezérlő elektronikát és egy toronymerevítőt. Ezeknek köszönhetően nem csak a nyers teljesítmény, de a gázreakció és a kanyarstabilitás is javult, bár konkrét adatok a menettulajdonságokról nem láttak napvilágot, csak annyit tudhatunk, hogy innentől 275 lóerő és 400 Nm áll (250 paripa és 365 Nm helyett) a pilóta rendelkezésére.

Az alkatrészeket a Ford gyári szervizeiben szerelik be, így megmarad a gyári garancia is. A csomag ára munkadíjjal együtt Amerikában 1900 dollár, azaz 530 ezer forint.