2015. szeptember 17. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

Itt a nyitható tetős Lamborghini Huracán

A fémtetős modell után most elkészült a Huracán LP 610-4 Spyder, amely méltóképpen folytatja a nyitott Lamborghinik sorát. A gép természetesen lélegzetelállítóan néz ki, teljes kényelmet nyújt sofőrének és utasának, miközben kompromisszummentes kezelhetőséget és menetteljesítményt kínál.

A Huracán Spyder pontosan olyan izgalmasan néz ki, mint amilyen jól megy. Egyedi a dizájnja, csukott tetővel is jelentősen különbözik a kupétól, izmos, ék alakját azonban megtartotta. A vászontető zárt állapotában tökéletesen illeszkedik a sziluettbe, egyébként a karosszéria hátuljában kialakított rekeszben bújik el, a lehető legkisebb helyet foglalva és nem befolyásolva a szupersportautónál fontos tömegközéppontot. A Huracán Spyder 4,46 méter hosszú, 1,92 méter széles és mindössze 1,18 méter magas. Az autó vonalvezetését bukórudak sem bontják meg; ezek csak borulásnál ugranak elő a helyükről.

Az új elektrohidraulikus puhatető gombnyomásra, 17 másodperc alatt nyílik le; a művelet akár menet közben, 50 km/órás sebességig is elvégezhető. Függetlenül a tető pozíciójától, a hátsó ablak fel- és lehúzható, ami egyrészt szélfogóként funkcionál, másrészt beengedi a szívóüzemű V10-es motor egyedi hangját az utastérbe. A kabin turbulenciáját más megoldások is csökkentik, a hátsó szélvédő mellett két másik szélfogó szerelhető be az autóba, ami nagy sebességnél is lehetővé teszi a beszélgetést normál hangerővel.

Az új Huracán Spyder LP 610-4 emellett rendkívül merev is. Karosszériája teljes mértékben alumínium, az utascellát pedig szénszálas műanyagból alakították ki, így az autó 40 százalékkal merevebb, mint az előd Gallardo Spyder. A kocsi önsúlya 1542 kilogramm, tehát minden egyes lóerejére 2,53 kilogramm jut. Emellett a teljesen burkolt és sima alvázú, továbbá diffúzorral és fix hátsó szárnnyal rendelkező Huracán Spyder 50 százalékkal nagyobb leszorítóerőt termel, mint elődje.

A hosszú löketű V10-es szívómotor rendkívül gyors reakciójú és 8700-ig képes pörögni, hangja pedig összetéveszthetetlen. 5,2 liter lökettérfogatából 610 lóerőt állít elő 8250-es fordulaton, legnagyobb nyomatéka pedig 560 Nm 6500-as fordulatszámon. A nyitható tetejű Huracán 3,4 másodperc alatt katapultál százra, 10,2 másodperc alatt eléri a kétszázat és akár 324 km/órával is hasíthatja a levegőt. A maximális hatékonyság érdekében az erőforrás kombinálja a direkt és az indirekt üzemanyag-befecskendezést, részterhelésen lekapcsolja az egyik hengersorát, és még start/stop rendszert is építettek bele, így a vegyes fogyasztása szerény 12,3 l/100 km-ben alakul.

Most első ízben a hajtóműhez hétsebességes duplakuplungos váltómű csatlakozik, aminek a szíve egy többtárcsás hidraulikus kuplung. Az elektronikusan vezérelt, aktívan hűtött kuplung szabadon osztja el a nyomatékot a tengelyek között. A hátsó tengelybe mechanikus differenciálzárat is építettek, a lehető legjobb tapadás érdekében. Ahogy a kupéban, a kabrióban is megtalálható az ANIMA rendszer, amely különböző vezetési módok választására ad lehetőséget. A Strada, Sport és Corsa programok hatással vannak a motor karakterisztikájára, a motorhangra, a váltóműre, az összkerékhajtásra, valamint a menetstabilizáló rendszerre.

A Huracán Spyder alapfelszereléséhez tartozik a karbon-kerámia fékrendszer, 380 x 38 mm-es első tárcsákkal és 6-dugattyús nyergekkel, valamint 356 x 32 mm-es hátsó diszkekkel és 4-dugattyús nyergekkel. Felárért dinamikus, sebességfüggő kormányzás és mágnesezhető folyadékkal töltött lengéscsillapítók is kérhetők az autóhoz.

A műszerfalat egy 31 centiméter átmérőjű TFT kijelző uralja, amely szabadon konfigurálható és minden szükséges információt megjelenít a pilóta számára. Az egyes kijelzők borotva élesek, ragyogóak és elképesztően részletesek: a virtuális fordulatszámmérő például másodpercenként 60-szor frissül. A TFT képernyő az új Lamborghini infotainment rendszer része. A gyönyörűen kivitelezett beltér Alcantara és finom nappabőr felhasználásával készült; összesen ötféle belső hangulat (Standard, Elegante, Sportivo Alcantara, Sportivo bicolor Alcantara és Sportivo bicolor bőr) és 17-féle színárnyalat választható. A vászontető három különböző színben érhető el, feketében, pirosban és barnában. Az Ad Personam individualizációs program további lehetőségeket nyit meg, például öt matt fényezés is elérhető.

A Lamborghini Huracán Spyder LP 610-4 kiszállításai 2016 tavaszán indulnak. Az alapár 186 450 euró.