2015. október 01. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Itt a legújabb M-es BMW

Bemutatták a BMW X4 M40i modellt, melynek 3 literes soros hathengeres motorja 360 lóerőt ad le. Ezzel az M40i a leggyorsabb és legerősebb X4 modell, és M-es BMW-khez méltó menetteljesítményeket nyújt. 4,9 másodperc alatt terem százon és megfutja a 250 km/órát.

A BMW X4 M40i meghajtásáról gondoskodó erőforrás a BMW X4 xDrive35i modellben dolgozó 3.0 literes, soros hathengeres motor műszaki alapjaira épül. Annak érdekében, hogy minden vezetési szituációban maximálisan teljesítse a BMW M Performance modellekkel szemben támasztott menetdinamikai elvárásokat, a mérnökök a kovácsolt acél főtengely mellett a BMW M3/M4 erőforrásának számos alkatrészét felhasználva optimalizálták az új fejlesztésű egységet. Így kerültek többek között a megerősített felsőgyűrűs dugattyúk, a főtengely-csapágyak és a nagyteljesítményű gyújtógyertyák a benzinmotorból az X4 M40i motorházteteje alá.

A teljesítmény növelése érdekében a nagyobb töltőnyomáson és az élénkebb üzemanyag-befecskendezésen túl az erőforrást aerodinamikailag finomított szívócsonkkal, illetve optimalizált ellennyomású és hangzás-karakterisztikájú kipufogórendszerrel egészítették ki. A kipufogócsonkhoz integrált turbófeltöltő miatt a hidegindítás utáni üzemi hőmérsékletre melegedés jelentősen rövidebb időt vesz igénybe, amely pillanatok alatt minimalizálja a rendszer belső súrlódását, és mint ilyen, jelentősen csökkenti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

A vadonatúj motor a BMW X4 M40i orrában 360 lóerő maximális teljesítményre képes percenkénti 5800 és 6000 főtengely-fordulat között. A motortechnológia átfogó fejlesztése ugyanakkor a percenkénti 1350 és 5250 közötti fordulatszám-tartományban mindvégig rendelkezésre álló 465 Nm csúcs forgatónyomatékot eredményezett, amely 16 százalékkal haladja meg az erősítés alapjául szolgáló 3,0 liter hengerűrtartalmú erőforrás hasonló értékét. A BMW X4 M40i álló helyzetből indulva mindössze 4,9 másodperc alatt letudja a százas sprintet, végsebessége pedig elektronikusan leszabályozott 250 km/óra. Eközben a motor átlagfogyasztása csupán 8,6 liter a katalógus szerint.

A 3 literes erőforrás teljesítményét nyolcsebességes Steptronic sport automataváltó továbbítja a kerekek felé. A váltó a kormány mögötti váltófülekkel is vezérelhető, és rajtprogrammal is kiegészítették. A sportos kezelhetőséget és útfekvést a sportfutómű garantálja, ami feszesebbre hangolt rugókkal és megerősített stabilizátorokkal operál. Mindezt még elektronikusan vezérelt dinamikus lengéscsillapítás-szabályzással is megfejelték. A változó áttételű sport kormánymű és a finomhangolt futómű-karakterisztika tökéletes útkapcsolatot és optimális kormány-visszajelzést garantál.

Ahogyan a BMW X4 modellsorozat mindegyik képviselőjéhez, úgy a BMW X4 M40i modellhez is szériafelszereltségként kínálja a BMW az intelligens BMW xDrive összkerékhajtást, amely a vezetési szituáció függvényében szabályozza az első és a hátsó tengely közötti nyomatékelosztást, a menetdinamika, az agilitás és a vonóerő egyedülálló kombinációját ígérve. Útfelülettől függetlenül a jármű minden korábbinál precízebben követi a vezető által megadott nyomvonalat, érezhetően kevesebb kormányzási korrekciót igényelve. Mi több, az összkerékhajtás alapesetben a hátsó tengely meghajtására helyezi a hangsúlyt, a BMW M Performance modellek jellegzetes vezethetőségét kínálva.

Szériafelszereltségként a BMW X4 M40i modell alatt 19 collos defekttűrő gumiabroncsok gurulnak, elöl 245/45 R19 méretben, 8,5 J x 19 collos könnyűfém keréktárcsákra szerelve, hátul pedig 275/40 R19 méretben, 9,5 J x 19 collos könnyűfém keréktárcsákra szerelve. Opcióként azonban elérhető 20 colos, kéttónusú, duplaküllős könnyűfém keréktárcsa is, Michelin Pilot Super Sport abroncsokkal szerelve (elöl 245/40 R20, hátul 275/35 R20 méretben).

A modellhez hétféle karosszéria-fényezés érhető el, amelynek Long Beach Blue névre keresztelt metálkék árnyalata kizárólag a BMW X4 M40i kiváltsága. Az utastérbe a BMW X4 modellsorozathoz megrendelhető M Sport felszereltségi csomag hétféle szövet- és bőrkárpitja közül választhatnak az ügyfelek, amelyeket négyféle dekorbetéttel kombinálhatnak.

A BMW ConnectedDrive széleskörű szolgáltatás-palettájának köszönhetően a vadonatúj BMW X4 M40i is maradéktalanul felkínálja a vezető, a jármű és a környezet közötti állandó, interaktív kapcsolatot. Opcionális extrafelszereltségként mindez a színes BMW Head-Up kijelzővel és az érintés-érzékeny iDrive Touch Controller vezérlővel dolgozó Professional navigációs rendszer szolgáltatásaival is kibővíthető. A biztonságot és a kényelmet igény szerint a Driving Assistant Plus csomag prémium funkciói fokozhatják tovább, olyan opciókkal, mint az automata fékező funkcióval ellátott, ütközésre és gyalogosra figyelmeztető rendszer, a Stop & Go funkcióval ellátott aktív tempomat és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer.