2015. október 28. 09:50   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: az új Wankel-motoros Mazda

Bár a Mazda évekkel ezelőtt abbahagyta a Wankel-motorral szerelt RX-8 gyártását, a kutatás-fejlesztési tevékenységgel nem állt le. Meglepetésre egy vadonatúj, bolygódugattyús erőforrással szerelt tanulmánnyal állt elő az idei Tokiói Autószalonon (október 30.- november 8.), amiből pletykák szerint az RX-9 sportautó készül majd. Íme az első képek az újdonságról.

A bolygódugattyús motor abban egyedülálló, hogy a teljesítményét egy forgó/bolygó mozgást végző, háromszög alakú rotor generálja (szemben a hagyományos, alternáló dugattyús motorokkal). A Mazda mérnökeinek számos technikai nehézséget kellett megoldania addig, amíg sorozatgyártású bolygódugattyús modellel léphetett a nagyközönség elé. A Mazdánál a technika első megjelenése a Mazda Cosmo Sport 110S-ben volt 1967-ben, melyet a Familia Rotary, a Luce Rotary Coupe, az RX-2 és az RX-3 követett. A legsikeresebb modell a Mazda RX-7, mely a legnagyobb darabszámban eladott bolygódugattyús autó, 800 ezret gyártottak belőle 1978 és 2002 között.

A Mazda folyamatosan arra törekszik, hogy javítsa a bolygódugattyús motor által elérhető teljesítményt, és optimalizálja eközben a fogyasztást, illetve tartósságot. A Mazda az egyetlen gyártó, aki ezzel a technikával szerelt versenyautóval, a Mazda 787B-vel – mindeddig egyetlen japán gyártóként – megnyerte a 24 órás Le Mans-i tartóssági versenyt 1991-ben.

A Tokiói Autószalonon elővezetett RX-Vision tanulmány, illetve majd ennek a sorozatgyártású változata a bolygódugattyús Mazda modellek sorát folytatja majd. Az új generációs Wankel-motor a Skyactiv-R nevet kapta, előre építik be és a hátsó kerekeket hajtja. Várjuk a fejleményeket.