2015. november 04. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Ötcsillagosra tört a két legfrissebb Honda

Ötcsillagos, azaz a lehető legjobb minősítést szerezte meg az új HR-V és Jazz a független, töréstesztekre szakosodott szervezet, az Euro NCAP vizsgálatán. Rajtuk kívül az új Audi A4 is kiérdemelte a legjobb minősítést, a vizsgált negyedik autó, a Volkswagen Caddy azonban csak négy csillagot kapott.

A vadonatúj Jazz és HR-V igencsak nívós társasághoz csatlakozott, tekintve, hogy a Honda jelenleg forgalmazott modelljei mind ötcsillagos Euro NCAP minősítéssel bírnak, beleértve a Swindonban készülő Civicet és CR-V-t is. Ráadásul a kisautók közül idén csupán kettőnek sikerült öt csillagot kiharcolnia, s ezek közül az egyik az új Jazz.

A Jazz és a HR-V nyújtotta kiemelkedő menetbiztonságban jelentős szerepe van a fejlett kiegészítőknek, így a szériafelszereltségként kínált aktív városi fékrendszernek is. Ez radarokkal figyeli a jármű előtti területet, és automatikusan működésbe hozza a fékeket, ha úgy érzékeli, hogy kis sebességű ütközés veszélye áll fenn. A közepesen és magasan felszerelt modellváltozatoknál a frontális ütközésre figyelmeztető és jelzőtábla felismerő rendszer, az intelligens sebességhatároló, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és az automatikus távolsági fényszóró is alapáras tétel.

A Jazz felnőttutas-védelme 93, gyermekvédelme 85, gyalogosvédelme 73 százalékos, a biztonsági asszisztens rendszerekre pedig 75%-ot kapott. A HR-V 86, 79, 72 és 71 százalékkal zárt. Az új Audi A4 is remek értékeléssel végzett, felnőttutas-védelme 90, gyermekvédelme 87, gyalogosvédelme 75 százalékos. Az asszisztens rendszerek kategóriában szintén 75 százalékot ítéltek meg neki. Az A4 két Euro NCAP Advanced díjat is bezsebelt a szériafelszereltségébe tartozó többszörös ütközés elleni fékasszisztens és az opcióként elérhető Audi pre sense proaktív védelmi rendszerért. A Volkswagen személyszállítója, a Caddy gyengébb gyalogosvédelme miatt csúszott le az öt csillagról, egyébként 84, 78, 58 és 68 százalékos értékelésével nem kell szégyenkeznie.