2016. február 01. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Érkezik az Audi A4 allroad quattro

Leleplezték az Audi A4 allroad quattro második generációját. A modell egyedi pozíciót foglal el piaci szegmensében, színvonalas menetkényelmét terepes képességekkel ötvözi. A normál kombi modelléhez képest 34 mm-rel nagyobb hasmagasságával és quattro állandó összkerékhajtásával ott is folytathatja útját, ahol már rég véget értek a műutak.

Az új Audi A4 allroad quattro egyedülálló megjelenést kapott. Erőteljesen domborodó sárvédőinek kerékjárati ívei és különleges hátsó lökhárítója vonzzák a tekintetet, igény szerint matt szürke vagy a karosszéria színére fényezett felülettel. Az alsó védőlemez és a hátsó diffúzor ezüst árnyalatú. Frontrésze kifejezetten markáns, törtvonalú alsó kontúrokkal megjelenő fényszórókat, és kifejezetten erre a modellre jellemző légbeömlő nyílásokkal kialakított egyedi lökhárítót kapott. A plasztikusan kiformált Singleframe hűtőrács függőleges krómozott lamellákkal készül, az első sárvédőkön és a csomagtérajtón pedig „allroad” feliratok tűnnek fel. A karakteres allroad külsőt megemelt tetősínek teszik teljessé.

Az Audi A4 allroad quattro nyomatékos TFSI és TDI motorjai fokozott gazdaságosság mellett kínálnak dinamikusabb menetteljesítményeket. A TFSI és az öt TDI erőforrás a 150 – 272 LE közötti teljesítménytartományt ölelik fel, akár 27 LE-vel erősebbnek bizonyulva elődeiknél. Az erőátviteli rendszer hatfokozatú, manuális sebességváltóval, valamint az új hétfokozatú S tronic vagy a továbbfejlesztett nyolcfokozatú tiptronic váltóművekkel készülhet, a quattro állandó összkerékhajtás minden esetben már az alapkivitel része.

Az Audi A4 Avant modellhez képest 23 milliméterrel magasabb felfüggesztések és a nagy kerekek együttesen 34 milliméterrel megnövelt szabadmagasságot eredményeznek. Az alapkivitel konstrukciójának igényes alternatívájaként csillapítás-szabályozással kiegészített futómű is szerepel a kínálatban, amelynek karakterét az Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszeren keresztül egyszerű gombnyomással változtathatja a vezető. Az Audi drive select bővített funkciókkal mutatkozik be az új Audi A4 allroad quattro kínálatában. A jól ismert comfort, auto, dynamic, efficiency és individual (csak navigációs rendszerrel együtt) mellett itt a műutaktól távoli bevetésekre az offroad üzemmód is rendelkezésre áll.

Az új Audi A4 allroad quattro első kerekeinél továbbfejlesztett ötkaros felfüggesztéseket alkalmaztak a tervezők, míg hátul szintén ötkaros konstrukció váltotta fel a korábbi trapézkaros megoldást. Az intelligens vegyes anyaghasználat eredményeképpen a futómű elemeinek tömegét összesen 12 kilogrammal csökkentették a tervezők.

Az új Audi A4 allroad quattro már alapkivitelében 17 col átmérőjű, sokküllős dizájn szerinti könnyűfém keréktárcsákkal szerelt kerekeken gördül, de a quattro GmbH kínálatában extrafelszerelésként további 17-19 colos változatok is rendelkezésre állnak. A belső szellőzésű féktárcsák elöl 338 milliméter átmérőjűek.

A csomagtartó alaphelyzetben 505 literes, s a hátsó üléstámlák lehajtásával akár 1510 literig (a tetőig pakolva) is bővíthető. Az egyaránt elektromos mozgatású csomagtér-roló és csomagtérajtó szintén alapfelszerelés, utóbbi opcióként mozdulatvezérléssel is kiegészíthető. Kívánságra kihajtható vonóhorog is rendelkezésre áll, amely gombnyomásra elektromosan emelkedik ki a karosszéria alól.

Az igényes benyomást keltő utasteret bőséges térkínálat jellemzi, s e karakter számos high-end infotainment extrafelszereléssel is erősíthető. A középpontban az opcióként rendelhető Audi virtual cockpit és az új MMI kezelési koncepció áll. Az Audi connect sokrétű szolgáltatásai, az Audi smartphone interface és az induktív töltési lehetőséget is kínáló Audi phone box az online-infotainment és az okostelefonok csatlakoztatásának legújabb generációját képviseli. A Bang & Olufsen Sound System formájában az Audi az első autógyártóként kínál a középkategóriában összesen 19 hangsugárzóval megvalósított térhangzást.

Az új A4 allroad quattro kínálatában az A4 sorozat minden biztonsági és vezetői segédrendszere megtalálható. Igazi különlegesség az előrelátó gazdaságossági asszisztens és a kiszállás-figyelmeztető, akárcsak az araszoló (Stop & Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás. Újdonság a palettán a vontatmány-asszisztens, amely az MMI kezelőpanel segítségével könnyíti a manőverezést a járműszerelvénnyel.

Az Audi immár 2009 óta készíti A4 modelljét allroad változatban is. A kedvelt középkategóriájú modell második generációja Németországban és Európa-szerte nyáron érkezik a márkakereskedőkhöz, a modell még beárazás alatt van.