2016. február 04. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Teljesítménylöketet kapott az Audi RS Q3

Az Audi kihozta az RS Q3 modell performance változatát, amely 367 lóerőt és 465 Nm nyomatékot állít a pilóta szolgálatába. A 27 lóerős növekmény 4,4 másodperces nulla-százas gyorsulást eredményezett, a végsebességet pedig kitolták 270 km/órára.

Az egymás után hatszor Év Motorjának megválasztott 2,5 literes öthengeres TFSI motor az RS Q3 performance modellben 367 lóerő 465 Nm leadására képes, amelyet a hűtő kapacitásának növelésével és az üzemanyagpumpa módosításával értek el az Audi mérnökei. 465 Nm nyomaték ébred a főtengelyen 1625-ös fordulatszámnál és egészen 5550-as fordulatszámig használható marad, ami lineáris gyorsítást enged meg. A quattro állandó összkerékhajtás miatt az erő gyakorlatilag veszteség nélkül jut az útra, így az RS Q3 számos sportkocsinak befűtve 4,4 másodperc alatt sprintel százra. Külön öröm az is, hogy a végsebességét nem 250, hanem 270 km/órában maximálták.

Az öthengeres erőforráshoz kifejezetten sportosra hangolt hétfokozatú S tronic duplakuplungos váltóművet kapcsoltak, amely a kormányon elhelyezett váltófülekkel manuálisan is vezérelhető. A quattro állandó összkerékhajtás elektronikusan vezérelt többtárcsás kuplunggal dolgozik. A tengelyek közötti nyomatékelosztás automatikus, sőt a fejlett ESP-nek köszönhetően az erő az egyes kerekek között is megosztható.

Az alapkivitelben dolgozó feszes sportfutómű 2 centiméterrel megülteti az autót a normál Q3-hoz képest, ám adaptív sportfelfüggesztés is kérhető hozzá, változó csillapítással. Ennek karaktere változtatható, a normál mellett rendelkezésre áll komfortos és dinamikus séma, ami a drive select rendszerből aktiválható.

Az RS Q3 performance modellen meg is látszanak nem mindennapi képességei. Tipikus RS stílusú első lökhárítót visel nagyméretű légbeömlőkkel és diffúzoros hátsó kötényt vonultat fel öblös ovális kipufogóvéggel. A méhsejtmintás rácsozás fekete, akárcsak a hátsó kötény. A modell egyéni ismertetőjegyei a matt titánium díszítőelemek, amelyek elöl, a quattro logós alsó légbeömlő körül, a singleframe hűtőrács keretén, a két oldalsó szívónyíláson, az ablakkereteken, a tükörházakon, a tetősíneken, a hátsó diffúzor szegélyén és a hátsó szárny két oldalán jelennek meg. Az öt duplaküllős, 20 colos felnik is matt titánszürke árnyalatúak. További egyedi vonás az Ascari kék metál szín, amelyet a performance modellek számára kevertek ki.

Illeszkedve a külső dizájnhoz, a műszerek szürke számlaposak, fehér számozásúak és piros mutatósak. A sportülések fekete/kék bőrhuzatot is magukra ölthetnek, a sportkormány, a váltókar szoknyája, a könyöklő, valamint a szőnyegek kék kontrasztvarrást kaphatnak. Erre az exkluzív kialakításra a kék karbon díszítések teszik fel a pontot.

Az Audi RS Q3 performance a Genfi Autószalonon mutatkozik be a nagyközönségnek, és közvetlenül a seregszemle után megrendelhetővé válik. Az alapára 61 ezer euró, az első példányok kiszállítása a második negyedévben várható.