2016. február 10. 07:00   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: egy feltámasztott Jaguar E-Type

Az élvonalbeli restaurátor cég, a Classic Motor Cars vállalta magára a roppant nehéz feladatot, hogy ezt az 1961-es Jaguar E-Type-ot eredeti állapotára visszaállítsa. Közel 3000 munkaóra után az 1961-es Skót Autószalon sztárja ma újra képes rá, hogy elcsavarja a fejeket.

A képen látható E-Type a gyártás első évéből származik, a 15. jobbkormányos fixtetős kupé, amely 1961-ben elhagyta a Jaguar gyártósorát. Novemberben kiállították a Glasgow-ban megrendezett Skót Autószalonon, majd rövidesen eladták egy magánszemélynek. A kocsi ezután évtizedekre eltűnt, míg 2013-ban a Classic Motor Cars (CMC) rá nem talált egy franciaországi pajtában.

Pontosan 2956 munkaórát fordítottak az autó restaurálására, miközben igyekeztek minél több eredeti alkatrészt megtartani. A kocsi szörnyű állapotban volt, amikor megtaláltak, darabokban hevert, ette a rozsda és egy madárfészek is előkerült belőle. Igazi kihívást jelentett a CMC-nek, akik azonban nem futamodtak meg. Hozzájuk köthető több történelmi E-Type felújítása is, mint például a Lofty England Chassis No. 4-e, a Lindner-Nöcker Lightweight és az 1VHP, az első legyártott jobbkormányos E-Type.

Miután a szürke külsővel és világoskék belsővel rendelkező E-Type elkészült, 55 év után újra reflektorfénybe áll, mégpedig a február 18-21. között megrendezett London Classic Car Show-n.