2016. március 25. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A százéves világjáró – videóval

Nem kis kalandnak nézett elébe egy holland házaspár, mikor úgy döntött, egy 1915-ös Ford Model T-vel vág neki a nagyvilágnak. Azóta bejárták Afrikát, Amerikát és Európa egy részét, de egy baleset miatt most szünetelniük kell, nemsokára azonban folytatják útjukat.

Dirk és Trudi Regter nem egy átlagos házaspár. Szeretik a kalandot és a régi vágású autókat. Az igazán régieket, mint amilyen a Ford Model T-je is, melyet több mint 100 évvel ezelőtt gyártottak.

2012-ben úgy döntött a pár, hogy saját birtokukban levő öreg masinájukkal nekivágnak a nagyvilág felfedezésének, így előbb hollandiai lakhelyükről, Edamból elgurultak a dél-afrikai Fokvárosba (22 ezer kilométer megtételével), majd 2013-ban áthajóztak Észak-Amerikába, ahol 28 ezer kilométert tekertek a veterán négykerekűbe 180 nap alatt.

Ezek után jött az első felvonás utolsó szakasza, Dél-Amerika, ahol újabb fél év alatt 26 ezer kilométert kocsikáztak. Dirk, a férj elmondása szerint az autó kifejezetten jól bírta a megpróbáltatásokat köszönhetően annak, hogy végtelenül egyszerű szerkezet: „Ügyesnek tartom magam, így egy csavarhúzó, egy kalapács, kevés szigetelő szalag és néhány kábelkötöző hosszú időre megoldotta az út közben felmerült problémáinkat”. Persze nem mindet, ugyanis Afrikában eltört az autó egyik első kereke, amit egy helyi kovács segítségével tettek ismét működőképessé.

Azonban visszaérkezésükkör, 2014-ben Belgium területén autózva egy teherautó nekik ütközött az autópályán, és komoly sérüléseket okozott a klasszikusnak – szerencsére a pár kisebb karcolásokkal úszta meg a kellemetlen kalandot.

Mindezek ellenére, ha sikerül visszaállítani régi fényébe, még idén útra kelnek, hogy Új-Zéland, Ausztrália, India és Indonézia területéről is friss tapasztalatokkal térhessenek haza, végül a tervek szerint 2017-ben ellátogatnak Európa szívébe, tehát könnyen megeshet, hogy jövőre mi is találkozhatunk a világjáró trióval.