2016. április 01. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

Szárnyas ajtókat kap a MINI

Ez nem áprilisi tréfa: felfelé nyíló ajtókat kap a MINI. Az „ötletes helykihasználás” vezérelve szerint kifejlesztett megoldás eleinte csak a háromajtós, a Paceman és az új Cabrio feláras kiváltsága lesz, a későbbiekben azonban az ötajtós, a hatajtós Clubman és a Countryman extrafelszereltségei közé is felkerül. A felfelé nyíló ajtóknak köszönhetően a brit gyártó ügyfelei még a legszűkebb parkolóhelyekre is játszi könnyedséggel préselhetik be kedvenc autójukat.

A felfelé nyíló ajtókat egy kivételesen kifinomult karosszéria-koncepció műszaki alapjaira tervezték meg a mérnökök, a hidraulika a két szárnyas ajtót függőlegesen, a karosszéria oldalának síkjában emeli a magasba. Az intelligens járműtechnológiai megoldás egy csapásra elfeledteti az ideális parkolóhely-keresés egyre égetőbb problémáját – különösen a többszintes parkolóházakban.

Az elektrohidraulikusan működtetett szárnyas ajtókkal a mérnökök jelentős mértékben redukálták a MINI modellek parkolásához – és vele együtt a kétoldali be-, illetve kiszálláshoz – minimálisan szükséges parkolóhelyek szélességét: a MINI eredetileg 2681 mm-es parkolóhely-igénye 30 százalékos csökkenéssel 1930 mm-re zsugorodott. 1727 mm-es karosszéria-szélességével a háromajtós MINI mostantól gyakorlatilag még a legszűkebb parkolóhelyekre is befér.

Dalf Rietmann, a MINI speciális felszereltségi opciókat fejlesztő részlegének vezetője elmondta, hogy „a szárnyas ajtók az alapfelszereltség részeként távvezérléssel is működtethetők, a kulcs nélküli nyitást, indítást, leállítást és zárást lehetővé tevő, feláras extrafelszereltségként elérhető Comfort Access opcióval együttműködve azonban a távvezérlő nélkül, az ajtónyitó kilincsen található gombbal is nyithatók, illetve zárhatók. Ez utóbbihoz ráadásul a slusszkulcsot sem kell elővennie ügyfelünknek, aki terveink szerint a közeljövőben már a MINI Excitement okostelefon-alkalmazás intelligens funkciójával is működtetheti majd a felfelé nyíló ajtókat.”

„Azon túlmenően, hogy a felfelé nyíló ajtók az oldalirányú ütközések esetén rendkívül merev energiaelnyelő karosszériaelemként funkcionálnak, veszélyhelyzetben a maximális utasbiztonság érdekében egy pirotechnikai ajtónyitó rendszer lép működésbe. Súlyos baleset esetén a PEE (Pyrotechnic Emergency Exit) névre keresztelt pirotechnikai megoldás ezredmásodpercek alatt lerobbantja a vázszerkezetről az ajtónyitó zsanérokat és az emelő hidraulikát, hogy a kiérkező mentőegységek minél gyorsabban hozzáférjenek az utasokhoz” – fogalmazott Malph Rahler, a MINI innováció-előállítási részlegének vezetője.

A szuper-sportautókat idéző megoldás eleinte csak a háromajtós MINI, a Paceman és az új Cabrio modellekhez lesz elérhető, a 2017-es modellévtől azonban már az ötajtós MINI, a hatajtós Clubman és a Countryman extrafelszereltségi listájára is felkerül, 1959 eurós áron.