2016. július 06. 10:45   |   Autoblog
címkék:  

A nap képe: a legradikálisabb utcai autó

Az Aston Martin a Red Bull Racing F1 csapattal szövetkezve kerékre állította az AM-RB 001 hiperautót, létrehozva a planéta legradikálisabb utcai autóját. A szénszálas alkotás menetteljesítményeiről egyelőre nem sokat árultak el, mindennél beszédesebb azonban az 1:1-es tömeg/teljesítmény arány, ami a Koenigsegg One:1 szintjére emeli.

A legradikálisabb utcai autó vízióját Adrian Newey, a Red Bull Racing műszaki igazgatója és a világ legsikeresebb F1-es tervezője, Marek Reichman, az Aston Martin dizájnfőnöke és David King, az Aston Martin speciális műveletekért felelős igazgatója váltotta valóra.

Az AM-RB 001 a forma és a funkció eleddig példátlan elegyét valósítja meg: egy közúton kompromisszummentesen használható és kiélvezhető autó, amely azonban minden utcai kocsinál jobban teljesít a versenypályán. Azok számára pedig, akik pályára kihegyezett autót szeretnének, Newey és Reichman hamarosan bemutatja a gép versenykivitelét is, ami tudását tekintve a jelenlegi LMP1 Le Mans prototípusokkal lesz egy szinten.

Az AM-RB 001, akárcsak a legendás McLaren F1, szénszálas struktúra köré épült, aerodinamikája pedig igazán radikálisnak nevezhető, egyetlen másik közúti sportkocsi sem kínál ekkora leszorítóerőt. Ezt elsősorban az alváz egyedi, szokatlan kialakításával érték el. Newey lerakta a mászaki alapokat, Reichman pedig egy lenyűgöző karosszériát tervezett hozzá, aston martinos stílsujegyekkel.

Az AM-RB 001 technikai részleteiről egyelőre kevés az információ, de azt elárulták, hogy a kocsit V12-es, középre beépített szívómotor hajtja, elegendő lóerővel ahhoz, hogy a világ leggyorsabbja legyen. Minden lóerőre 1 kilogramm tömeg jut, ilyet ma csak az 1360 lovas és 1360 kilogramm tömegű Koenigsegg One:1 tud felmutatni.

Az AM-RB 001 gyártását David King irányítja majd, a masinát Gaydonban, a One-77 szupersportkocsi kedvéért létesített üzemcsarnokban fogják összeszerelni. A gyártási darabszám 99 és 150 között lesz, emellett 25 darab versenyváltozatot is készítenek majd. A kiszállítások 2018-ban indulnak.