2016. július 07. 17:30   |   Autoblog
címkék:  

Nyaralás négykeréken – figyeljünk a gumikra!

A nyár beköszöntével megkezdődött a nyaralások, utazások időszaka is. Egyre többen utaznak autóval, aminek előnye, hogy rugalmas útvonaltervet lehet vele összeállítani; bárhol lehet pihenőt tartani és a megérkezés után sincs az ember egy helyhez kötve. A szállásunk lefoglalása, programunk összeállítása, dolgaink bepakolása mellett elengedhetetlen gondosan leellenőrizni az autónk gumiabroncsainak állapotát is.

Akár belföldi, akár külföldi útról van szó, van néhány dolog, amire mindenképpen érdemes figyelnünk, mielőtt elindulunk. A gumik.hu szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tennivalókat a gondtalan utazás érdekében.

Nem csak a szervezetünkre lehet káros hatással a nagy hőség, hanem autóinkra is. A téli felkészítéshez hasonlóan fontos a nyári szezon előtti ellenőrzés is. A tartalékizzók, a szerszámok, valamint a vontatókötél és az elakadásjelző meglétén kívül a kocsi olajszintjét is érdemes leellenőrizni, amennyiben szükséges, utána tölteni a megfelelő minőségű kenőanyagból. A pollenszűrőt jó döntés kicserélni, a záporokra készülve pedig az ablaktörlők állapotát megvizsgálni. A balesetek elkerülése végett gondosan ellenőrizzük gumiabroncsainkat is! Mutatjuk mire érdemes figyelni:

Semmiképp se induljunk útnak téli gumikkal! A téli garnitúra használata nyáron remek spórolási lehetőségnek tűnhet, azonban számos veszély forrása is lehet. Ilyenkor az autó fékhossza jóval hosszabb, a menetzaj nagyobb, amely a futóműre is rossz hatással van. A gumikat könnyen elöregítheti, kopottá teheti.

A nyári gumira való átállás előtt érdemes ügyelni azok helyes tárolására. A gumit és a felnit fekve, egymásra fektetve kell tartani hűvös, sötét és száraz helyen, míg a felni nélküli gumikat fektetve, néha megforgatva (ezáltal kerülhető el a deformálódás). A levétel után vizsgáljuk meg a gumik felületét, a mintába ragadt köveket, idegen anyagokat távolítsuk el.

Vizsgáljuk meg abroncsaink állapotát! A kopott, sérült gumik számos baleset forrásai lehetnek. Indulás előtt állítsuk be a guminyomást, mellyel a menetbiztonságot növelhetjük és fogyasztást csökkenthetünk! A megfelelő guminyomás autófüggő, kialakításakor az autógyártó ajánlásait kell szem előtt tartani.

A pótkerekekről se feledkezzünk meg! Ugyanúgy, mint az abroncsokat, ellenőrizzük ezeket is! Vegyük észre a problémát! Az autógumik élettartamát számos tényező befolyásolja, többek között a jármű súlya, az útburkolat és a vezetési stílus is. Vigyázzunk a gumikra és vegyünk újat, amint valamilyen hibát észlelünk!

„Egy gumiabroncs élettartama alapvetően körülbelül 10 év, hiszen ezek fizikai és vegyi folyamatok hatására öregszenek. A gumi elöregedését már az alapanyagösszetétel szabályozásával is meg lehet akadályozni, aminek köszönhetően a több évig szakszerűen tárolt gumi új minőségűnek felel meg és felhasználhatóságának sem árt a tárolás. Ennek ellenére ügyelni kell a gumi élettartamára. Átlagos, 44 000 km/év, használat esetén ne használjon nyári gumikat 3,5 évnél, téli gumikat maximum hét évnél tovább.”- hívta fel a figyelmet Kovács Tibor, a gumik.hu brand menedzsere és szóvivője.