2016. július 24. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Csak egy szívó V12-es képes ilyen hangokat kiadni – videó

A Lamborghini Aventadort messzemenően gyönyörű hanggal áldotta meg a gyár, ám vannak, akik szerint a gyári kipufogórendszer nem hozza elő az autó igazán érces, vad énjét. A Capristo szelepvezérlésű kidörgője nekik hozza el a kánaánt.

Abban talán minden benzinvérű autóőrült egyetért, hogy a szívó motoroknak összehasonlíthatatlanul szebb hangjuk van a hasonló turbós egységekkel szemben, azonban a világ változik és a károsanyag-kibocsátási, fogyasztási és egyéb normáknak megfelelve egyre több gyártó adja be a derekát a feltöltők oltárán.

Az olaszok közül a Ferrarival ellentétben a Lamborghini még nem tart itt, úgyhogy egyelőre még biztosan V10-es és V12-es motorokkal lehet majd kapni a manufaktúra portékáit. Közülük is a nagyobb, 700 lóerős 6.5 literes aggregáttal szerelt Aventador jelenti az igazán nagy durranást, hisz 2,8 másodperces százas sprintideje mellé 350 km/órás végsebesség társul, ráadásul mindezt olyan hátborzongatóan gyönyörű zenei aláfestéssel, hogy a süketek is felkapják a fejüket rá.

Persze a maximalistáknak ez sem elég, és ilyenkor jön az, hogy az ember egy tuningcéghez fordul. A Capristo egy olyan kipufogórendszert talált ki a sportautóhoz, amely 34 extra lóerőt biztosít, miközben könnyebb a gyári csövezésnél, ám ami talán ennél is fontosabb, hogy egy távirányítóval vezérelhető szelep került bele, így gombnyomásra csendesíthető vagy épp állítható át üvöltő üzembe.

A rendszer nyitott állapotáról készült is egy kis válogatás. Figyelem, telefonos hangszórón nem jön át az élmény!