2016. július 26. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Ezekre figyeljünk, ha autóval nyaralni megyünk

A Groupama Biztosító tapasztalata szerint az autóval nyaralni indulóknak több, máskor nem jellemző kockázattal kell szembenézniük, melyek a nagy távolságokból, és a felkészülés hiányából erednek jellemzően. A társaság megvizsgálta, hogy melyek a legjellemzőbb kockázatok, amikor autóval utazunk külföldre és hasznos tanácsokat is ad, hogy a nyaralás valóban felhőtlen kikapcsolódás lehessen.

A Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett közelmúltbeli, reprezentatív felmérés kiderült, hogy a magyarok 67%-a kötött már utasbiztosítást külföldi útja előtt. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok leggyakrabban a magáncélú, nyári, autós utazásaikhoz kötnek utasbiztosítást. Szükség is van rá, hiszen az autós utazások sokszor további veszélyforrást jelentenek az autós nyaralók számára.

Kőrös András, a Groupama Tanpálya vezetőinstruktora szerint a felkészületlenség és a nagy távolság sodorja leggyakrabban bajba az autós nyaralókat. Indulás előtt ezért érdemes megtervezni az útvonalat és a pihenőket, annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket. Amennyiben tehetjük, vezessünk nappal, ugyanis a sötét plusz kihívások elé állítja a szervezetünket. „Sötétben a szemünk gyorsabban elfárad a felvillanó reflektorok és a sötét váltakozása, valamint a kis látótávolság miatt. Emiatt mentálisan is hamarabb kimerülünk” – magyarázta a szakértő. – „Sötétben a reakcióidő átlagosan 1,5 másodperc, ami kimerülten akár megnégyszereződhet. Ez azt jelenti, hogy ha 130 km/h-s sebességgel haladunk, több mint 200 métert teszünk meg, mire lereagálhatunk egy váratlan történést!”

Ne a nagy utazás alatt kísérletezzen energiaitallal!

Aki nem szokott hozzá a magas koffeintartalmú italokhoz, ne a hosszú vezetés alkalmával tesztelje azok hatását. Ha úgy gondolja, szüksége lesz e rásegítésre, de korábban nem próbálta, tesztelje magán egy héttel előtte, veszélytelen körülmények között!

Készítsük fel a járművet az utazásra!

Hosszú távú vezetéskor különösen fontos, hogy felkészüljünk a nemkívánatos eseményekre is: éjszaka, egy idegen ország kietlen útszakaszán ugyanis nehéz azonnal segítséghez jutni baj esetén. „A legfontosabb, hogy utazás előtt ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát, olaj- és szűrőcserét hajtsunk végre szükség esetén. Az útra vigyünk magunkkal tartalék izzót, pótkereket, kerékkulcsot, bikakábelt, ablakmosó folyadékot, hűtővizet.” – tanácsolja a Groupama Tanpálya vezetőinstruktora.

Vigyen magával az útra defektjavító sprayt!

Fújja be a sérült gumi alá, és induljon el bátran. A nyomás hatására a spray gázzá alakul, amelynek köszönhetően a gumi még használható állapotban marad 5-10 kilométer hosszan. Esős vagy éjszakai utazás során különösen hasznos, hogy nem kell a kerékcserével bajlódni a baleset helyszínén, hanem tovább lehet haladni egy biztonságosabb helyre.

Amire nem is gondolna: helyi sajátosságok, folyton változó szabályok

Nem csak a cél, hanem az útba eső országok közlekedési szabályairól is érdemes előre tájékozódni. Az EU-s szabályozások ellenére országonként eltérő, hogy mi a sebességkorlát, és annak megszegéséért milyen büntetés szabható ki, ill. egyáltalán mennyi a még elnézhető hibahatár. Az egyes nemzetek külön meghatározzák a világításra vonatkozó szabályokat, eltérnek útdíjak, ill. annak fizetési módjai, tovább az alkoholfogyasztás megítélése. Szerencsére a tájékozódáshoz ma már elég lehet egy megfelelő mobilapplikáció letöltése.

Menjen biztosra a szabályok betartásakor!

Kerülje az alkoholfogyasztást! A forróságban egy pohár sör is már elbódíthatja a sofőrt, ami – az esetleges büntetés mellett – komoly veszéllyel is járhat!

Ne csak magunkra, az autónkra is kössünk biztosítást!

Az utazás során az autóval legtöbbször új és ismeretlen közlekedési környezetbe kerülünk, mely során a balesetek lehetősége is megnövekszik, ezért a jármű védelme szempontjából fontos a megfelelő biztosítási fedezet. Egy baleset esetén, vagy ha csak lerobban az autónk, nagy segítséget jelenthet egy jó casco biztosítás, érdemes olyat választani, ami külföldön is segítséget nyújt!

Az utazásuk idejére kössünk gépjárművünkre is asszisztencia biztosítást 

A napi pár száz forintért elérhető, az utasbiztosítás mellett kiegészítőként köthető Gépjármű asszisztencia szolgáltatás kifejezetten az utazás során gyakran előforduló esetekben nyújt segítséget: a feltételek alapján olyan szolgáltatásokat vehetünk így igénybe, mint például az autó hazaszállítása autómentővel, B kategóriás csereautó, illetve az utasok tovább- vagy visszautaztatása.