2016. augusztus 09. 12:00   |   Autoblog
címkék:  

Dízelmotort kap a Bentley Bentayga

A Bentley nagyméretű SUV-ját, a Bentaygát egyelőre csak egyféle motorral lehet megvásárolni, ám a 6 literes ikerturbós W12-eshez hamarosan csatlakozik egy V8-as dízelmotor, a márka első gázolajos egysége. Az aggregát nem más, mint az Audi SQ7 435 lóerős és 900 Nm forgatónyomatékú TDI motorja, ami a Bentaygát is ütőképessé teszi.

1

A 4 literes V8-as TDI egy műszaki remekmű. A motor szekvenciális turbófeltöltést kapott, azaz a töltők egymástól függetlenül működnek: alacsony és közepes terhelésen csak az egyiket, míg nagy terhelésesen mindkettőt meghajtja a kipufogógáz. Beleépítettek azonban egy harmadik, elektromos turbót is, amely a másik két feltöltő munkáját támogatja, főleg alacsony fordulatszámon, eliminálva a turbólyukat.

A 4 literes TDI 900 Nm nyomatékot termel 1000 és 3250-es fordulatszám között, ami lehengerlő menetteljesítményekben mutatkozik meg. Az Audi SQ7 TDI 4,8 másodperc alatt lő ki 100 km/órára, a Bentley 5 másodperc körüli gyorsulásra lesz képes nagyobb tömege miatt. Persze elképzelhető, hogy a Bentayga számára kisajtolnak még néhány lóerőt a háromturbós motorból. Jövőre, amikor piacra dobják, kiderül. A dízelmotor megjelenése mellett egy bivalyerős Speed modellre is számítani lehet a közeljövőben. Ez a Bentayga akár 650 lóerővel is szaggathatja majd az aszfaltot.