2016. szeptember 18. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Bevetésen az új, magyar gyártású tűzoltóautók

A Groupama Biztosító idén öt alkalommal teremt lehetőséget arra, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársai a két napja átadott, új tűzoltóautókat is próbára tegyék az ország egyik legmodernebb vezetéstechnikai tanpályáján, a Groupama Tanpályán. Mindhárom szervezet kiemelten fontosnak tartja a balesetmentes közlekedést, ezért különös hangsúlyt fektetnek a vezetéstechnikai tréning keretében végezhető közlekedési terepgyakorlatra.

A két napja átadott modern tűzoltóautók technikai adottságai, a gépjárművek tudása új vezetői attitűdöt és vezetéstechnikai tudást igényelhetnek. A mentő-tűzvédelemben rendkívül fontos, hogy a katasztrófavédelem beavatkozó egységei a lehető leggyorsabban a kárhelyszínekre érkezzenek.

„Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai minden pillanatban készen állnak arra, hogy segítsenek a bajba jutott embereken. A gyors reagáláshoz azonban nem csupán emberi akarat kell, hanem a megfelelő vezetéstechnikai tudás is, hiszen sok esetben zord időjárási viszonyok vagy lehetetlennek tűnő közúti körülmények között kell helyt állniuk. Az új gépjárművek technikai adottságai könnyebbé teszik a vezetés során adódó nehézségek kiküszöbölését, de a gépjárművezetőknek is biztos technikai tudással kell bírniuk. A közúti közlekedés felelősséggel jár, amely azon a bizalmon alapul, hogy figyelünk egymásra az utakon és megbízunk saját magunk és mások képességeiben” – mondta el Csonka István, a Groupama Biztosító értékesítési és társasági kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

„A katasztrófavédelem állományának minden évben folyamatosan biztosítjuk a szükséges vezetéstechnikai képzéseket, így a Groupama Biztosító által felajánlott lehetőséget könnyen be tudtuk építeni az oktatási rendszerünkbe. Kollégáim számára rendkívül fontos a gyors reagálóképesség, amelyhez elengedhetetlen a magas szintű gépjárműismeret és vezetési rutin megszerzése. A tűzoltóknak a káresetek mellett nap mint nap meg kell küzdeni az időjárás viszontagságaival és a terepviszonyok sajátosságaival, amelyhez nagyon hasonló körülmények között tréningezhetett száznál is több kollégám. Közös célunk a lakosság biztonsága, ezért bízunk abban, hogy a jövőben is folytatódik az együttműködés” – mondta el dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő.

„Nagyon fontos, főképpen az őszi időjárási viszonyokra való felkészülés okán is, hogy a sofőrök a Tanpályán elsősorban olyan helyzetekben tehessék próbára magukat, amelyekkel akár minden nap találkozhatnak. A tréning keretében megtapasztalhatják, hogy hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket, illetve a kurzus során kifejezetten fontos szerepe van a gyors reakciónak és a pontosan kivitelezett manővereknek”- mondta Kőrös András, a Groupama Tanpálya vezető instruktora.

A biztosítótársaság az elmúlt években közhasznú feladatokat ellátó szervezeteknek ajánlott fel több napos vezetéstechnikai tréninget, amelynek helyszínét és szakmai hátterét a Hungaroring területén található Groupama Tanpálya biztosította. Korábban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), idén pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) munkatársai tesztelhetik tudásukat az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményei között annak érdekében, hogy biztonságosan tudják ellátni feladataikat a közutakon értünk, mindannyiunkért.

Még több kép és részletes műszaki leírás ezen a linken.