2016. szeptember 19. 17:50   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült a Peugeot új Dakar versenygépe

Az új Peugeot 3008 DKR az új 3008 szabadidőautó extrém változata, mely a végletekig fokozza az alapmodell legfőbb stílusjegyeit és méreteit.

A versenyautó hűen őrzi a szabadidőautó dinamikus megjelenését, melyet az autó széles farán elhelyezett fekete betét, illetve a tető vonalát hangsúlyozó krómozott díszléc fokoz tovább. A két modellen elölről és hátulról nézve közös formai elemeket is láthatunk, mint például a lámpák, a hűtőmaszk és a vörös karmokat magában foglaló hátsó fekete betét.

Műszaki szempontból több fejlesztést is végeztek a Peugeot Sport munkatársai, akik mindenekelőtt a felfüggesztésekre (lengéscsillapítókra és helyzetükre) összpontosítva igyekeztek tovább javítani az autó műszaki paramétereit, dolgoztak továbbá az autó hűtésén és tömegén, megőrizve a jármű stabilitását, végül és nem utolsósorban klímaberendezést is szereltek be, melyet bizonyára nagyra értékelnek majd a versenyzők.

A motor szintén a munka fontos részét képezte, annál is inkább, mivel a FIA legújabb szabályai szerint a kétkerék-meghajtású dízel járművek esetében a levegőszűkítő belső átmérője legfeljebb 38 mm lehet (39 mm helyett), ami nagyjából 20 lóerőnyi veszteséget jelent. A mérnökök ezért mindent megtettek, hogy kompenzálják a hátrányt, mindenekelőtt pedig igyekeztek megkönnyíteni alacsony fordulatszámon a motor használatát. Jelentős erőfeszítéseket végeztek a motor megbízhatósága terén is.

Az új 3008 DKR-t egy 3 literes 24 szelepes, duplaturbós V6-os dízelmotor hajtja, amely 340 lóerőt és 800 Nm nyomatékot ad le. Akár 200 km/órás sebességgel repítheti a 46 centis rugóutakkal rendelkező masinát.

A Peugeot-Total csapat 2017-ben változatlan felállásban vág neki a Dakarnak. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Carlos Sainz/Lucas Cruz, Cyril Despres/David Castera és Sébastien Loeb/Daniel Elena állnak majd a rajtvonalnál a 3008 DKR fedélzetén.

A legutóbbi versenyeken és a spanyolországi, illetve marokkói teszteléseken az álomcsapat kivételes szolidaritásról és csapatszellemről tett tanúbizonyságot. Mindnyájan lelkesen, teljes erőbedobással készülnek a 2017-es Dakarra, mely várhatóan nem kevés nehézséget tartogat számukra.