2016. szeptember 26. 19:15   |   Autoblog
címkék:  

Teljes palettáját villanyosítja a smart

A smart kiterjeszti elektromos autó programját az összes modelljére, így aki villanyhajtású kisautót szeretne magának, már választhatja a négyüléses forfourt is. A smart úttörő autógyártóként a jövőben az összes modelljét kínálja majd belsőégésű motorral és elektromos meghajtással is. Az új villanyos modellek a Párizsi Autószalonon mutatkoznak be és a jövő év elejétől meg is vásárolhatók.

Az új elektromos meghajtású smartokban egy 60 kW-os (81 LE-s) villanymotor dolgozik, amely egy szimpla, rögzített fokozatú váltóművön keresztül adja át erejét a hátsó kerekeknek. A maximális nyomaték 160 newtonméter, amely álló helyzettől rendelkezésre áll. A 17,6 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor jóvoltából a hatótávolság körülbelül 160 kilométer, ami tökéletesen elegendő városi-elővárosi környezetben.

A végsebesség 130 km/óra elektronikusan korlátozva. A villanymotor ugyanolyan kedvvel mozgatja a kis karosszériát, mint a turbós benzines, a fortwo 11,5, a fortwo cabrio 11,8, míg a forfour 12,7 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára. A teljes hajtáslánc egyébként a Renault-tól érkezik.

Mindhárom elektromos smart nagyteljesítményű fedélzeti töltőt kapott, melynek segítségével az USA-ban és az Egyesült Királyságban az akkumulátor 2,5 óra alatt, Európában 3,5 óra alatt 100%-ra tölthető (wallbox-szal). Feleannyi idő alatt, mint az előző generációs modellek telepe. A töltési idő normál háztartási hálózaton keresztül egyébként 6 óra. De a jövő évtől egy 22 kW-os gyorstöltő is elérhető lesz az új smart autókhoz, amely háromfázisú töltéssel 45 perc alatt képes lesz 100 százalékosra tölteni az akkumulátort.

Az electric drive modellekben alapfelszerelés a teljesítménymérő óra és az energiamonitor, emellett pedig rendelhető különleges dizájn csomag, amely esetben a tridion utascella, a külső tükörházak, továbbá számos belső elem exkluzív electric zöld fényezést kap. A villanyos smart modellekhez emellett Brabus tuningkiegészítők is elérhetők.

Az új villanyhajtású smart modellek Párizsban ünneplik világpremierjüket és még decemberben megjelennek Észak-Amerikában, ahol az összes smart eladás negyedét az elektromos kivitelek teszik ki. Az európai forgalmazás 2017 elején indul. A smart fortwo electric drive indulóára 21 940 euró (környezetvédelmi bónusszal 18 ezer euró), a kabrió modell 25 200 eurótól vihető el, míg a forfour electric drive 22 600 eurótól vásárolható meg.