2016. október 11. 11:00   |   Autoblog
címkék:  

Nazca-vonalat rajzol a Honda NSX – videó

Egészen különleges ötlettel rukkoltak elő a hondások, a japán vállalat mérnökei ugyanis egy fejlett GPS-rendszer és az NSX segítségével újraalkották a világ egyik leghíresebb alakzatát. Az „NSX Driving Drawing” a perui Nazca sivatagban fellelhető, teljes egészében csak a levegőből látható Kolibrit jeleníti meg. Az alkotás készítéséről forgatott rövidfilmet a Formula 1 suzukai futamán, 2016. október 9-én vetítették le elsőként.

A Nazca-vonalak különleges, levegőből látható ábrák Peruban, melyeket Kr. e. 500 és Kr. u. 500 között alkottak, méghozzá úgy, hogy a sötét, felső földréteget eltávolították a világosabb alsó réteg fölül. Az idők során egy új, védelmező réteg alakult ki a rajzokon, ami megóvja a vonalakat a torzulástól és az eróziótól, így még ma is szinte eredeti formájukban csodálhatók meg a képek.

Míg az eredeti Kolibri megközelítőleg 93 méter hosszú, a Honda-féle átirat közel tízszer akkora, egészen pontosan 965 méteres. Elkészítéséhez egy nagy felbontású fotót használtak, ez alapján jelölték ki a GPS-koordinátákat, amelyek háromméteres pontosságot garantáltak a „rajzolónak”.

Maga az ábra harminc hajtűkanyart foglal magában, így különösen nagy jelentősége volt az ultraprecíz Sport Hybrid SH-AWD (Super Handling All-Wheel Drive) hajtásláncnak. Hála az első kerekeket – függetlenül hajtó – elektromotoroknak, az NSX egészen szűk fordulók gyors végrehajtásában is jeleskedik, különösképpen, hogy a manőverek során a külső íven futó kerekekre jutó hajtási erőt automatikusan növeli a rendszer, míg a belsőkét visszafogja.

Hogy az alakzat tökéletes legyen, a japán-amerikai Honda-csapat rendkívül nagy pontossággal jelölte ki az útvonalat, nem mellesleg egy speciális, fejre szerelhető digitális kijelzőt készített a vezetőnek, hogy a lehető legpontosabban követhesse a GPS útmutatásait. Miközben végighaladt a nyomvonalon, GPS-koordinátáit folyamatosan rögzítette, illetve továbbította a rendszer, így a szervezők valós időben láthatták, hogy miként ölt formát a 601195 négyzetméteres óriásmadár.

Az eseménynek a kaliforniai El Mirage sós síksága adott otthont, hatalmas, hófehér vászont biztosítva a művészeknek, akik kézi és drónra szerelt kamerák tucatjaival rögzítették a történéseket.